Венецуела изгони най-високопоставения дипломат на САЩ в страната

Венецуела изгони най-високопоставения дипломат на САЩ в страната, предадоха световните агенции. В телевизионно обръщение венецуелският президент Николас Мадуро даде срок на временно управляващия американското посолство, шарже д'афер Тод Робинсън, и на неговия заместник Брайън Наранхо срок от 48 часа да напуснат страната, предаде Канал 3.

Той предприе този ход ден след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви нови санкции срещу Венецуела след преизбирането на Мадуро в неделя. Оттогава напрежението между Вашингтон и Каракас се засили. Според Съединените щати изборите във Венецуела не са били демократични.

По-рано днес Министерството на външните работи на Венецуела разкритикува новите санкции, наложени от САЩ на страната и ги нарече "престъпление срещу човечеството", предаде Ройтерс. В комюнике, цитирано от Франс прес, то заяви, че Венецуела е жертва на "политически и финансов линч" от страна на САЩ, "вдъхновен от вредните постулати на Ку-клукс-клан".

"Предупреждаваме международната общност за заплахата за световния мир, която представлява расисткият, супремасистки и интервенционистки режим, който в момента управлява във Вашингтон", казва венецуелското външно министерство. Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп "насърчава омразата, нетърпимостта и политическия и финансов линч" на Венецуела, пише още в текста.

Междувременно директорът на отдела за Латинска Америка в руското външно министерство Александър Шчетинин заяви, че Русия се отнася отрицателно към санкциите на САЩ срещу държавния дълг на Венецуела и няма да ги спазва, предаде Ройтерс.

САЩ и Венецуела нямат посланици една в друга от 2010 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка