Вижте как венецуелски военни избягаха с бронирана машина в Колумбия (ВИДЕО)

Трима бойци от Националната боливарска гвардия на Венецуела избягаха в Колумбия с две бронирани превозни средства. Те са пробили блокадите, поставени от властите, съобщават венецуелски медии, цитирани от РИА Новости.

Бягството е станало през граничния мост “Симон Боливар". В близкия колумбийския град Кукута военните са се предали на местните власти.

Президентът Николас Мадуро разпореди затварянето на границите с Колумбия и Бразилия заради опитите на опозицията да вкара от там хуманитарни помощи, предоставени от САЩ.

По-рано венецуелските власти разпоредиха разполагането на войски близо до границата с Колумбия.

"Следвайки заповедите на нашия главнокомандващ Николас Мадуро, ръководителят на стратегическото оперативно командване на Въоръжените сили Ремихио Себалос разпореди разполагането на войски на колумбийско-венецуелската граница, за да се гарантира мир и сигурност на гражданите след затварянето на границата", се казва в съобщението на генералния щаб на армията.

Войниците от Националната гвардия на Венецуела, които избягаха в Колумбия, призоваха военнослужещите от венецуелската армия да се присъединят към тях и да признаят Гуайдо за президент.

"Ние признаваме Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Другари, дойде време да направите правилния исторически избор", заявиха войниците във видеообръщение, публикувано в Twitter. Те казаха, че са се решили на тази стъпка "заради своите семейства".

Гуайдо приветства избягалите в Колумбия войници и заяви в Туитър, че не ги смята за дезертьори.

Междувременно, първият камион с хуманитарна помощ пристигна в събота в град Пакарайма, разположен на границата с Венецуела. Рано сутринта от авиобазата в град Боа Виста, където бразилските органи са организирали склад за хуманитарна помощ, два камиони потеглиха към границата, но един от тях изостана поради спукана гума.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка