Венецуeлската опозиция: Възможна е амнистия за Мадуро, ако се откаже от властта

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, съобщи за възможна амнистия за сегашния президент на Венецуела Николас Мадуро, ако доброволно се откаже от властта.

„Такива неща се случват по време на преходни периоди. Не можем никого да изключим“, каза той в интервю за телевизионния канал Univision, предава агенция TACC. „Амнистията ще бъде гарантирана на всички, които са готови да преминат на страната на закона, за да бъде възстановен конституционния ред“.

На 23 януари Гуайдо се провъзгласи за действащ президент на Венецуела. Настоящият държавен глава Мадуро описа инцидента като опит за преврат и обяви скъсването на дипломатическите отношения със САЩ.

Междувременно, началникът на венецуелските военни сили декларира подкрепата си за президента Николас Мадуро и предупреди САЩ да не се намесват.

Министърът на отбраната Владимир Падрино Лопес заяви, че Николас Мадуро е законният президент на страната и, че опозицията се опитва да извърши преврат.

„Предупреждавам хората, че протича преврат срещу нашата демокрация и нашия президент Николас Мадуро“, каза Падрино, според Telesur.“Като войници ние работим за мир, а не за война“.

Подкрепата на армията ще бъде от решаващо значение, ако Мадуро, отблъсне вероятно най-сериозното предизвикателство за неговото управление, докато като страната му се тресе от икономическа криза и финансови санкции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка