Венцислав Караджов: В частния сектор има проблеми при обработване на лични данни

Снимка: БНТ

Вчера Комисията за защита на личните данни отбеляза и специалния европейски ден за опазването на личните данни, който се отбелязва от все повече страни по света. Имаме по-висока култура за опазване на личните данни, каза пред БНТ председателят на комисията Венцислав Караджов. Според него не само в професионалните среди хората разбират и знаят за този ден.

"Живеем в такъв свят, в който машините започват да ни заобикалят. Те хем ни доставят достатъчно добри услуги и стандарт на живот, но ползват нашите данни с цел да се развиват. Необходимо е когато ползват тези лични данни на нас, това да става при определение правила", каза той.

Според него институциите не са тези, които най-често злоупотребяват с личните ни данни. Те са задължени да обработват личните ни данни. Но в частния сектор се забелязват доста проблеми при обработване на лични данни.

Основен проблем продължават да бъдат колекторските фирми. Там проблемът е с изкупуването на несъбираеми задължения на други фирми. Някои от колекторските фирми продължават да използват "мутренски подходи от 90-те", обясни Караджов.

Беше представено приложение на Комисията на личните данни. Те искат да използват максимално добре технологиите и са вкарали цялата нормативна уредба, международните актове и практики по темата защита на лични данни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България