Венцислав Караджов: Глобата за НАП може да е до 20 млн. лв. и ще е от бюджета ѝ

„Очевидно е, че от Националната агенция по приходите (НАП) има голямо изтичане на данни. Този факт влече след себе си санкция. Тя може да е до 20 млн. лв., но тепърва ще се определи размерът. Глобата ще е от бюджета на НАП”. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов по повод безпрецедентната хакерска атака срещу приходната агенция.

Относно обезщетенията, които могат да получат гражданите и фирмите, чиито данни са изтекли, той уточни, че комисията не е компетентна да се изказва по такива жалби. Засегнатите трябва да заведат дела и да докажат в съда наличието на материални и нематериални щети.

Експерти от Комисията за защита на личните данни влязоха вчера на проверка в НАП, тя ще продължи един месец Междувременно имаше опит за хакерска атака срещу самата комисия и то чрез WiFi мрежата на институцията. „Трябвало е да бъдат буквално на паркинга на комисията. Има видеокамери, те ще бъдат прегледани”, каза Караджов.

Започвам да мисля, че това не е единична атака, а целенасочена атака срещу работата на институции, коментира още шефът на Комисията за защита на личните данни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България