Веригата Lafka затваря обектите си (обзор)

От Lafka обявиха, че спират дейност.

Билетчетата осигуряваха близо половината от оборота на будките

Министърът на транспорта се среща с разпространителите

Веригата от павилиони Lafka затваря обектите си, обявиха официално от дружеството. Това става броени дни, след като влязоха в сила последните промени в Закона за хазарта, които сложиха край на частните лотарийни игри. Освен това билетчетата за търкане на държавния спортен тотализатор вече може да бъдат продавани само в пунктове, които са собственост на тотото или са наети от него, гласят текстовете от закона.

Новите законови ограничения са причина Lafka да не може да функционира нормално, гласи официалното съобщение на дружеството. “Влезлите в сила на 21.02.2020 г. нови рестриктивни законови ограничения в областта на лотарийните игри и въвеждането на държавен монопол водят до значителен спад на продажбите в търговската мрежа на “Lafka” и до практическа невъзможност за нормалното функциониране на дружеството. Поради тази причина “Лафка Маркет” АД преустановява оперативната си дейност. Дружеството разполага с достатъчен финансов ресурс за погасяване на своите задължения в най-кратки срокове”, гласи краткото официално съобщение от ръководството на “Лафка Маркет” АД. “Труд” потърси изпълнителните директори на дружеството, но те не отговориха на позвъняванията.

Разпространението на информацията, че “Лафка Маркет” спира дейността си, стартира още в края на миналата седмица. Тогава от ръководството на дружеството обаче обясниха за “Труд”, че само ще бъде сменен доставчикът, който зарежда будките на Lafka с вестници. Такава информация имаха и хората, които работят в будките и продават вестници, цигари, напитки и пакетирани храни.

Според финансисти почти 50% от приходите на Lafka идваха от билетите на “Национална лотария”. Веригата Lafka беше един от основните разпространители на печатни издания в страната. За да бъде обсъден въпросът с разпространението на печатните издания за вторник, 25 февруари е насрочена среща при министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. На нея са поканени разпространители на вестници и издатели.

Още в края на миналата година Министерски съвет реши “Български пощи” да започнат да разпространяват вестниците, а на транспортния министър беше възложено да предприеме необходимите действия, за осъществяването на плана. Включително, ако е необходимо да предложи законодателни промени. Предложението вестниците да бъдат разпространявани от “Български пощи” беше направено лично от премиера Бойко Борисов, като той представи промяната като мярка за подобряване на медийната среда.

 

Владислав Горанов:

Tърсят 700 млн. лв. от фирми на Васил Божков

Законът е прилаган грешно

Когато влезем в еврозоната всички левове ще бъдат заменени с евро в съотношение 1,95583. Практиката от последно присъединилите се държави показва, че инфлация заради прехода на валутата към евро е 0,2-0,3%, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Държавната комисия по хазарта е издала актове на фирми, свързани Васил Божков, които организират хазартни игри, като претендира да бъдат платени 700 млн. лв. “Организаторите на хазартни игри, с които Васил Божков има директна или индиректна връзка, са прилагали грешно закона и по тази причина около 700 млн. лв. с лихвите вече им се претендират, издадени са актове”, каза министърът на финансите Владислав Горанов. Актовете са издадени, защото “законът е прилаган грешно в съглашателство между Комисията и съответните хазартни оператори. Те са декларирали каквото им се е искало, а Комисията е приемала каквото те са декларирали”, заяви Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес