Вероятно император е погребан в Малтепе

Каменнна кула разкриха археолозите на могилата край Маноле

Вероятно император е положен в гробницата в могилата Малтепе край пловдивското село Маноле. Това съобщи директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов, който ръководи разкопките на обекта, посочен като приоритетен от премиера Бойко Борисов при посещението му на място миналото лято.

Могилата е датирана към 3 в. сл. Хр., но според Кисьов самата постройка може да е по-стара. „Предполагаме, че тук е погребан император, защото по това време тракийски владетели няма. Хипотезите са много, но във всички случаи става дума за човек, който е управлявал Пловдив“, каза още Костадин Кисьов. Друг аргумент в полза на предположението, че в гробницата е положен висш управник, е, че наоколо са открити 12 култови ями – за поставяне на дарове и монети. Те са 100-150 години по-късни, а такава продължителна почит според археолозите може да е свързана само с голяма личност.

До гробницата е открита 20-метрова кула, която още не проучена изцяло, но се знае, че на нея е имало каменен постамент, върху който е имало статуя. Самата статуя не е открита на този етап.

Разкопките бяха възобновени това лято и за тях са заделени 300 000 лв. от община Пловдив. Община „Марица“, на чиято територия е Маноле, осигуряват охраната на обекта.

„Номер едно цел е за тази година е да се намери входът на гробницата и Коцето (Костадин Кисьов) да сложи шапката на Индиана Джоунс и да каже“, начерта програмата кметът на Пловдив Иван Тотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони