Версия: Избягалите убийци се крият в София

Не ги доближавайте, зове главсекът на МВР

Задържаха сина на Владимир Пелов, жена му и дъщеря му са на гурбет в Малта

Двамата убийци, избягали през парадния вход на Софийския централен затвор, са се раздели и се крият в никому неизвестни квартири, най-вероятно в столицата. Очакват се да излязат, за да сменят скривалищата, или да направят опит за минаване на границата в дните около Великден, но не по-късно в средата на другата седмица, научи „Труд”.

45-годишният Владимир Пелов и Радослав Колев (28 г.), въоръжени с пистолет и нож във вторник следобед нападнаха надзирателите на два поста, стреляха по тях и успяха да избягат. Подгонила ги само чистачката, която метяла край портала на затвора. Бягството било планирано, подготвено старателно и извършено по време, когато убийците с тежки присъди били в общо помещение на свиждане за получаване на вещи от техни близки. Смята се, че или на тази среща, или седмица по-рано Пелов е получил с помощта на сина си боен пистолет. Колев е криел нож, задигнат от затворническата кухня, в която работел. С три изстрела за сплашване, бегълците минали през двата поста за около 15 секунди. После се качили в тъмен автомобил, който ги чакал наблизо. Още миналото лято МВР е получило информация, че Пелов се готви да бяга. Тя е била съобщена веднага на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията”, към Министерство на правосъдието, която пази затворите.

„Колегите работиха цяла нощ и продължават. Трябва да установим целия механизъм на бягството, с какъв автомобил, в каква посока, как са се сдобили с оръжията“, съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов. Според него подобно бягство е невъзможно без слабости в охраната на затвора. По думите му се проверява и версията, че целта им е да напуснат страната, затова и са обявени за международно издирване. За Пелов например се знае, че съпругата и дъщерята му в момента работят в Малта, а допреди 2 години са били в Испания. Много е вероятно с изкарани от тях пари на гурбет да е финансирано и бягството във вторник.

В Ботевград след 15 часа разпити бе задържан 22-годишният син на Пелов. Той бе доведен в София, тъй като е заподозрян, че е подпомогнал бягството на баща си и съкилийника му.

„Хората трябва да са много бдителни. В момента, в който имат съмнение за това, че лицата се намират някъде, в никакъв случай да не ги доближават, защото двамата са въоръжени и опасни, а да се обадят на тел. 112 или на полицията”, каза още Маринов.

 

Смелата чистачка:

Развиках се защо стрелят

„Стреляха по постовия и аз се развиках защо стрелят по човека. Исках други хора да реагират, да видят. В страха си почти нищо не видях. Казаха ми да се махам. От уплаха нищо не видях”. Това разказа вчера по телефона чистачката Христина Александрова. Жената метяла на двора до портала и била последният служител на затвора, видял бягащите Владимир Пелов и Радослав Колев. Тя ги подгонила с метлата и по нейни сведения в отсрещната улица „Алдомировска” двамата се качили в тъмен автомобил.

 

В парламента

Без оставки заради бягството

02-1“Тогава, когато премиерът ми поиска оставката - бъдете спокойни, ще я подам”. Така правосъдният министър Цецка Цачева отговори на исканията на опозицията да подаде оставка. Заради бягството на двамата убийци от затвора Цачева и МВР шефът Валентин Радев бяха привикани на изслушване в парламента.

“Аз очаквах тук да ни разкъсат буквално, защото наистина случаят е драстичен. Но нека да си припомним, че през 2014 година имаше подобен случай - избягаха затворниците Николай Николов и Хосе Мартинез. Тоест - всички вкупом през тези години сме виновни за това, което се случва”, каза Радев след изслушването.

По разпореждане на Бойко Борисов Цачева поиска и получи оставките на шефа на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев.

 

 

Прокуратурата съобщи:

Бегълци от 2014 г. са открити

Перничанинът Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Луис Гевара Мартинез избягаха от Софийския централен затвор на 30 април 2014 г. Вчера Софийската районна прокуратура съобщи, че двамата вече са открити.

Шатката излежаваше 20-годишна присъда за убийството на пернишкия наркодилър Хайо. Чужденецът Хосе пък бе следствен за участие във въоръжен грабеж в Хаинбоаз. Преди почивните дни за 1 май и Гергьовден преди 4 г. двамата пробиха дупка в стената на котелното и през нея стигнаха до паркинга на следствието. Там ги чакаше съучастник с “Опел” като на полицията и с менте синя лампа. През октомври м.г. Хосе бе заловен в португалската столица Лисабон, докато се опитва да открадне автомобил, или поне касетофона му. Предстои да бъде екстрадиран у нас, но първо трябва излежи наказанието, което му е дадено за кражбата в Португалия. Шатката пък е открит във Великобритания и от нашите власти са поискали да бъде задържан и върнат, за да си доизлежи наказанието за убийство.

 

Бивши и настоящи полицаи и психолози:

Пелов е жесток, отмъстителен, интелигентен и комбинативен

Аверът му бил изнасилван като дете

Жесток, отмъстителен, изключително агресивен, брутален, интелигентен и комбинативен. Така бивши и настоящи полицаи и психолози описват избягалият Владимир Пелов. Той се прочу през 1996 г., когато при грабеж на чейнджбюро в Пловдив застреля сарафа и задигна 300 долара. За кървавото престъпление той е осъден на 11 години затвор, но излежава само шест заради добро поведение. През 2010 г. той кандидатства в Софийския университет за специалността “Екология” и изкарва оценка 5,88. Само година след това обаче Пелов отново влиза в криминалните хроники. Заедно с негов авер атакуват златарско ателие в Ботевград. На главата си е сложил карнавална маска, пребива собственика му и задига колиета, обеци и гривни за 52 000 лева. При бягството си Пелов и съучастникът му стрелят по полицаи и отвличат автомобили. В една от колата имало и дете. После се укрива. Тогава психолози от МВР убеждават майка му да издаде местонахождението му, тъй като имало възможност да бъде убит при акция по залавянето му. За това престъпление той е осъден на 25 години затвор. Към тази присъда са добавени и годините, които са му останали от предишното наказание. Преди да бъде прочетена присъдата му, Пелов е пуснат под домашен арест заради проблеми с очите. И през март 2016 г. застрелва двама братя в центъра на Ботевград.

Аверът му в бягството Радослав Колев пък е в затвора за убийство на данъчен през 2014 г. тогава инспектора Румен Шопов извикал Радослав да му поправи компютъра. Данъчният обаче започнал да го гали, дори го хванал за пениса. Това разярило Колев, който хванал чук и започнал да го удря по главата. Накрая му прерязал гърлото. По време на разследването станало ясно, че като дете Колев бил изнасилен и това отключило агресията му. Пред съда той направи самопризнания и получи 26 г. затвор. Преди това е лежал в затвора за грабежи на старици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право