Вертолет "Пантер" на ВМС падна в морето по време на учение

Вертолет на военноморските сили е паднал в морето по време на учение днес по обед. Пострадали са трима души от екипажа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

При изпълнение на задачи по време на тактическото учение „Черно море – 2017“ вертолет AS „Пантер“ – 565 MB падна във водата, при което са пострадали тримата членове на екипажа, гласи съобщението. Инцидентът е станал около 12.30 часа днес. По първоначална информация двама от тях са с леки травми, а третият е тежко пострадал, с опасност за живота.

При инцидента членовете на екипажа на фрегата „Дръзки“ и водолазен екип са действали незабавно за оказване първа помощ на пострадалите. Членовете на екипажа са извадени от водата и са транспортирани на борда на намиращите се в близост военен катер и фрегата.

По неофициална информация на БТВ хеликоптерът се е ударил в пилона за българския флаг на фрегатата.

Инцидентът е станал при маневра след изпълнена задача „артилерийска стрелба по надводна цел“, на 7 мили източно от устието на река Камчия. Вертолетът е от състава на военно формирование 36 940.

При първоначалния медицински преглед е установено, че командирът на екипажа капитан Георги Анастасов е тежко пострадал с опасност за живота, а останалите двама членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов са адекватни, без опасност за живота.

Пострадалите военнослужещи са транспортирани и настанени във Военната болница във Варна. Междувременно близките им са уведомени за инцидента.

По случая се води разследване.

 

Учението „Черно море – 2017“

В учението, което се провежда от 5 до 9 юни, участват общо 23 бойни и спомагателни кораба от състава на флотилията, 2 вертолета АS 565 МB “Panter” от авиобаза „Чайка”, 1 вертолет Ми-24 и 2 самолета СУ-25К от Военновъздушните сили.

Командир на оперативното съединение на море е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, а директор на учението е капитан I ранг Велко Велков – началник на щаба на флотилията.

Планът на учението предвижда отработване на следните сериали на море:

– отразяване на атаките на въздушен, надводен и подводен противник;

– противодействие на атаките на бързо движещи се малки надводни цели;

– разузнаване за поставени мини и унищожаване на участък от минно заграждение;

– контрол на корабоплаването;

– приемане и предаване на товари на море от вертолет;

– оказване на помощ на аварирал кораб;

– защита на група надводни кораби от ядрено, химическо и бактериологично оръжие;

– водолазно обследване на район за заставане на корабите на котва.

През днешния ден, в района на пристанище Варна, във взаимодействие с правителствени и неправителствени организации, е предвидено и отработване на епизоди по гасене на пожар на кораб в пристанището и оказване на първа медицинска помощ и евакуация на пострадали.

 

„Пантер” е двудвигателен многоцелеви вертолет, разработен е от френската компания „Аероспешиал” през 80-те години на миналия век.

На въоръжение е в българските ВМС от 2011 г. Хеликоптерите са съоръжени със системи за инфрачервено наблюдение, радар за търсене, оборудване за кацане на корабна палуба.

Българските „Пантер” могат да носят две торпеда, имат и 20-милиметрово бордово оръдие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България