Весела Лечева, депутат от БСП: С парите за санирането по-добре да бяха оправени пътищата на цяла Северна България

Снимка: Цветан Томчев

Депутатите и общинските съветници от БСП от Велико Търново подготвят съвместни приемни

Депутатите от БСП от Велико Търново Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков и общинските съветници от старата столица подготвят съвместни приемни.

"Всяка седмица ще се срещаме с хората, ще се започване с проблемите на населените места и ще търсим лостове за решаването им", обяви новият областен председател на БСП Петко Тюфекчиев. Първата приемна се е провела в село Леденик. След това червените са се срещнали и с жителите на селата Шемшево и Пушево, за да обсъдят с проблема с пропадналия мост, който затвори движението към селата през западната промишлена зона на Велико Търново. Хората са силно притеснени, че не е ясно кога ще бъде възстановен мостът.  През следващата година ще е твърде късно, защото единствената пътна отсечка в момента е силно натоварена. Според местните и мостът, по който преминават сега тежките камиони, също може да бъде компрометиран.

"Ако това се случи, тези хора ще останат напълно откъснати от света", заяви народният представител Весела Лечева. Тя коментира, че няма място в областта, в което хората да не поставят въпроса с лошата инфраструктура. Лечева попита навременна ли беше програмата за саниране, тъй като по нея се изхарчиха 2 милиарда лева за 2% от жилищата на гражданите на България. Според депутатката е било редно първо да бъде направена третокласната и четвъртокласната пътна мрежа на цяла Северна България с тези пари, а после да се мисли за саниране.

Лечева изрази огорчението си, че Народното събрание е отхвърлило Законопроекта за българския жестомимичен език. Той е свързан с възможността 130 000 от гражданите на страната, които имат увреден слух, да могат да участват активно в обществения живот на страната и да бъдат гарантирани законово, че ще бъдат в контакт с останалите граждани. Според нея изключително бързо на първо четене е минал и Законопроекта за концесиите, който позволява на концесия да се отдават и обекти, които са предназначени за учебни цели и тренировки. Всяка една концесия означава такса и цена. Ангажимент на държавата и общината е да осигури възможност за спорт на всяко едно дете, заяви Лечева. Колегата й Явор Божанков коментира, че трябва да  има и допитване до местното население, свързано с всяка една концесия.

По същество парламента работи твърде малко. Проектозаконите, които БСП за България е подготвила с различни процедурни хватки не се допускат до разглеждане в комисиите, същевременно управляващите не предлагат онези законопроекти, които са важни, обяви депутатът Валентин Ламбев. Той попита и защо санирането започна с единична цена за кв.м. от 370 лв., а в момента същата услуга се изпълнява при средна цена от 100 лв. Статистиката показва, че за тези 18 месеца цената на строителните материали се е повишила със 7%, уточни Ламбев.

Явор Божанков съобщи, че жителите на горнооряховското село Първомайци подготвят протест, в който ще участва и самия той. "Населението е готово да затвори главния път, защото мостът до селото е в много лошо състояние", каза Божанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика