Весела Лечева мечтаела да е волейболистка

Състезателката къта над 100 медала в кашон

Мечтата на световната шампионка по стрелба и настоящ депутат от БСП за Великотърновския регион Весела Лечева била да е волейболистка и да свири на пиано. Това сподели именитата дама на среща с почитатели по покана на DJ Емо в култовия Клуб “Седем” в старата столица.

Състезателният път на великотърновката започнал през 1975 г. със създаването на Спортното училище в старата столица.

“Огромна заслуга за спортните ми изяви има моят баща Николай Лечев, който ми беше треньор. Още като дете ме научи да плувам и да карам ски. Беше много амбициозен и ме насочи към спортната стрелба. По това време той бе треньор по стрелба към Организацията за съдействие на отбраната /ОСО/.

След упорити тренировки се явила на градско първенство във Велико Търново, което било решаващо за участието и в републиканско състезание. Спечелила и това бил стартът и в спортната и кариера. Последвало включването и в националния отбор. Била 16-годишна, когато се състезавала на първото за нея европейско първенство за жени в Мадрид.

“Спечелих бронзов медал и това за мен беше сериозно отличие. Така със всяко следващо състезание придобивах все по-голям състезателен хъс.”

Като незабравимо преживяване представи участието си на световното първенство през 1986 г.в Германия. След отлична подготовка и върхова форма, талантливата търновка стрелец завоювала два златни медала в две дисциплини.

Тя обясни и причината за загубата на олимпиадата в Сеул през 1988 г.

“След сериозна 4-годишна подготовка, дойде време и за участие в олимпийските игри. С кацането ми в Сеул ме наобиколиха стотина журналисти. Помислих, че са ме объркали с някоя световна кинозвезда. В този момент обаче към се обърна репортер: “Вие ли сте Весела Лечева?”. Тогава разбрах, че няма грешка, но този интерес беше необичаен за мен. През цялото време журналистите ме преследваха на всяка крачка. Затова в деня на състезанието с баща ми решихме да станем в 5 часа сутринта и в 6 часа да сме стрелбището, докато е тихо и спокойно и няма хора. 40 минути преди старта обаче отново бях притисната от репортери. Сълзи се стичаха по лицето ми и тогава разбрах, че няма да успея и се наредих на 12-то място. В крайна сметка трябваше за два дни да се събера в себе си, да се мобилизирам и на финала се класирах на втора позиция. Никога обаче няма да забравя как при завръщането ми в България, на аерогарата ме посрещна Сашо Диков и ме застреля с въпроса: “Как ще коментирате вашия провал?”, разказва Весела Лечева.

Сред ярките моменти в състезателната и биография е световното първенство в Будапеща, когато на финала Лечева е мерила сили с руска състезателка. Моментът бил инфарктен, тъй като и двете се оказали с еднакъв брой точки, а талантливата българка в никакъв случай не искала да изпусне първото място.

“Първа стреля рускинята и по овациите на публиката разбрах, че е улучила десетката. За части от секундата поех въздух, прецелих се, натиснах спусъка и победих. Оказа се, че рускинята е с резултат 10,2, а аз с10,5”, обяснява с вълнение Лечева.

До последно търсех рецепта за преодоляване на силния стрес, но това ставаше само с вътрешна нагласа. Баща ми ми даваше таблетка витамин С и казваше: “Това е хапче за успокоение!”, споделя Лечева.

Последният й изстрел е през 2000 г.в Сидни. Там се оказала извън финала и била много разочарована от себе си.

“Така след 25-годишна състезателна дейност, казах: “Край!”. Затворих куфара с пушките и до днес не съм го отваряла.

Жената с точното синьо око доверява, че държи медалите си в кашон.

“Баща ми води статистика и казва, че са над сто медала, купи отличия”, казва Весела Лечева.

 

Дует с Веселин Маринов

Като незабравим спомен опитната стрелкиня пази и певческата си изява в дует с Веселин Маринов. “ Един ден звънна телефона и мъжки глас каза: “Аз съм Веселин Маринов и съм носител на “Златния Орфей”. Предлагам да направим дует”. Много се изненадах и обясних, че не мога да пея, а той заяви: “А аз пък мога!”. Така се озовах на запис в “Балкантон”. Той ме представи и ме остави да се разпявам. Бях толкова притеснена, че си казах: “Ами ако някой ме чуе?”, разказва с усмивка Лечева. Така подготвили песента “Ако ти си отидеш за миг”, с която са се изявявали на сцени в НДК, в Пловдив, Велико Търново и др. В крайна сметка се оказва, че това е единственият дует на Веселин Маринов.

* Материалът е от списанието "Труд Фамилия", което излиза всяка събота и се разпространява заедно със съботния брой на вестника

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица