Весела Лечева разработи стратегия за реформа в спорта

Депутатът от БСП предлага 90 нови параграфа в Закона за физическото възпитание и спорта

Депутатът от БСП от Великотърновския регион и световен шампион Весела Лечева е предложила 90 нови параграфа, които да залегнат в новия Закон за физическото възпитание и спорта. Ако бъдат приети на второ четене в парламента, това ще гарантира сериозна реформа в спортната сфера.

„Не трябва да забравяме, че спортът не е само медали, но и здраве. Държавата не трябва само да насърчава, но и да осигурява средства, условия, подходяща база за развитието на спорта, както и сериозен контрол. Нужно е да бъдат ясно разписани и задълженията на общините, които да запазват съоръженията, но и да увеличават възможностите за спортна инфраструктура във всички квартали на отделните населени места”, коментира Лечева.

Тя е категорична, че трябва да бъде въведен от държавата единен стандарт, който да гарантира, че например на 10 000 души население ще бъдат осигурени стадион, басейн, спортни площадки.

„В момента спортните площадки, отстъпват на строителните терени. Освен това е нужно да бъдат предвидени минимум брой часове за спортни занимания в учебните заведения. Законът трябва да гарантира развитие на спортните организации, но и предоставяне на спортен продукт с вложен интелектуален труд. В момента има добре работещи клубове, но съществуват и такива, които получават средства за подготовката на един-двама състезатели само. Настоявам за създаване на мрежа от спортни организации, а клубовете да станат масови за населението по места.

Да се промени начина на разпределяне на дивидентите и това занапред да бъде залегнато в Устава на спортните организации. Така ще бъдат ясно регламентирани правилата за разпределянето на средствата, както и ще остават пари, които да се реинвестират в развитието на клуба и базата му”, изтъква Весела Лечева.

Депутатката подчертава, че в момента липсва национална обществена организация, която да защитава интересите на клубовете у нас.

„Във всички европейски държави има такива организации, които са много силни и реално те управляват спорта. Необходима е и специална програма за олимпийска подготовка с назначено ръководство. Чрез нея ще може да се осъществява всекидневен контрол на различни нива-научен, медицински, методически, тренировъчен, финансов. Да се следи колко пари се дават за подготовка на даден спортист за участие в олимпиада, а след това да има отчет на постигнатите резултати. Защото сега дори и при лоши резултати, никой не носи отговорност”, уточнява Весела Лечева.

Народният представител подчертава, че е изключително важно да бъдат обособени национални спортни обекти за подготовката на състезатели за европейски, световни и олимпийски участия.

„Подготовката там да е при по-специфични условия, защото не може един спортист да тренира за олимпиада там, където други си пият бирата…Нужно е тези бази да са на специален режим”, категорична е Лечева.

Тя посочва за пример базата в Колорадо спрингс в САЩ, където спортните съоръжения са на най-високо технологично ниво, а битовите условия за спортистите са спартански. В базата леглата са на по два етажа, няма телефони, интернет, телевизори.

„Спортът иска отдаденост. Заради това са ни нужни олимпийски обекти, а не спортни дружества”, категорична е Лечева.

Тя изтъква, че трябва да има и регламент за финансиране на отделните спортове.

„Не всеки спорт може да излъчи състезател за олимпиада. Източните спортове например са много атрактивни за децата у нас, но не можем да се мерим с държавите, за които те са характерни. Заради това държавата може да ги финансира, но на ниво деца, които да се развиват физически и да им се осмисля ежедневието”, посочва Весела Лечева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика