Весела Чернева: Косово ще загуби повече от противопоставянето със Сърбия

Косово ще загуби повече от взаимното блокиране със Сърбия, което се случва в момента - това мнение изрази в предаването по БНР Весела Чернева, ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

В коментар на решението на Косово да създаде своя армия Чернева отбеляза, че има разнобой в позициите на САЩ от една страна и съюзниците от НАТО и Евросъюза от друга.

„Столицата Прищина в момента е покрита с американски знамена, защото аерикарнският посланик е излязъл и е подкрепил това решение за създаване на косовска армия въпреки изричното изявление на генералния секретар на НАТО, че това не е правилният момент, че трябва първо да си оправят отношенията със съседите и след това да създават армия“, каза Чернева.

Посланик Наталия Апостолова - специален представител на Европейския съюз в Косово, смята, че няма съществени различия в политиката на САЩ и Евросъюза по отношение на Прищина.

„Със САЩ, най-вече ние сме стратегическите партньори на Косово. Ние се допълваме, но има един нюанс, в който САЩ са изключително силно ангажирани с трансформирането на тези сили за сигурност, разбират протеста малко по положително“, каза Апостолова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България