Ветеринарен инспектор отива на съд за марихуана

Снимка: ОДМВР-Шумен

Засял и отгледал дрога за над 340 000 лв.

Окръжната прокуратура в Шумен предаде на съд инспектора от Агенцията по безопасност на храните д-р Красен Крумов за производство и държане с цел разпространение на марихуана на стойност над 340 000 лева. Обвинителният акт срещу него е внесен в четвъртък за две престъпления.

Стойността на иззетото количество марихуана в землището на село Янково, където ветеринарният лекар си направил плантацията за отглеждането й, е 171 120 лева, а на иззетата марихуана, която държал с цел разпространение в къщата-сушилня в кв. „Дивдядово“ – почти 170 000 лева, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна. Количеството на наркотичните вещества е над 80 кг. В обвинителния акт прокурор Маргарита Георгиева посочва, че стойността на предмета на престъплението надхвърля над два пъти критерия за особено големите размери.

Досъдебното производство срещу инспектора от Агенцията по безопасност на храните в Шумен било образувано, след като 33-годишният мъж бил спрян за проверка на входа на квартала от полицейски служители на 9 октомври 2018 г., писа "Труд". Тестът показал, че д-р Крумов шофира след употреба на наркотични вещества. При проверка в дома му органите на реда усетили специфичния мирис на марихуана. Със следово куче била открита и плантацията с висока марихуана, която Красен засадил и отглеждал в гориста местност край село Янково. Иззети били 33 растения марихуана, някои от които впечатлили разследващите с размера си около 4 метра височина.

От къщата в „Дивдядово“, превърната в сушилня за реколтата от наркоплантацията в Янково, разследващите иззели още 42 кг марихуана. Инспекторът, който е ветеринарен лекар, е знаел, че отглеждането и извличането на сокове от растението от вида Херба канабис индика сатива е забранено от закона. Затова чрез Coogle maps избрал труднодостъпния район в землището на село Янково, разположен до водоизточник.

След първоначалното постоянно задържане на 26 февруари тази година, съдът изменил най-тежката мярка за процесуална принуда, като определил инспекторът да остане под домашен арест.

Окръжната прокуратура в Шумен е наложила възбрана върху къщата на подсъдимия инспектор в „Дивдядово“ и запор върху автомобила му „Нисан терано“, за да обезпечи наказанието глоба, което е предвидено в НК наред с наказанието лишаване от свобода. Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България