Ветеринари искат ваксинация срещу антракс в Североизточна България

Всички преживни животни в Североизточна България да се ваксинират срещу антракс, като в този рисков за болестта район бъдат възобновени ежегодните пролетни ваксинации. За това настоява представителството на Българския ветеринарен съюз в Разград.

Според сегашната наредба се ваксинират животни само там, където през последните 30 години е имало антракс, а спорите на опасната болест остават в почвата до 100 години, заяви председателят на регионалната браншова организация д-р Стойко Колев.

"Проблемът за този антракс е единствено в това, че преди 10 години тази ваксинация беше спряна в тези рискови области", каза колев по БНР.

На работна среща в Областната управа за обсъждане на мерките за недопускане на разпространението на заразата с антракс беше обявено, че освен започналата масова ваксинация в село Трабище и предстоящата дезинфекция на животновъдни обекти там, по заповед на Агенцията за безопасност на храните в региона се предприемат още:

Контрол върху месопреработвателните и млекодобивните предприятия. Освен това се следи недопускане на нерегламентирана продажба на суровини и храни от животински произход и кожи в областта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве