Ветеринарят Пламен Пасков пред “Труд”: БАБХ не знае щама, защото няма чума

Излъгаха фермерите, като им избиха животните

Не е имало акредитирана лаборатория в България, която да докаже вируса

Българската агенция по безопасност на храните не знае кой е щамът на вируса Чума по дребните преживни животни в Странджа, защото чума няма. Това заяви пред “Труд” ветеринарят Пламен Пасков по повод признанието на БАБХ, че не разполага с информация за щама.

“Изказването на агенцията е първото правдиво заявление за последните 9-10 месеца”, посочи ветеринарят. Според него не може, след като е правено изследване за вируса, да не е типизиран, т. е. да е идентифициран видът му. “Ако това не стане веднага с изследването на пробите, то трябва да стане в следващите няколко часа или до ден. Това е нормалният път при изследване на пробите в лабораториите”, категоричен беше Пасков.

Според БАБХ “ходът на заболяването не е задължително да протича с клинични признаци и висока смъртност. Заболяването може да се разпространява и без проява на клинични признаци сред животните”. Това се посочва в официален отговор на агенцията на въпрос на “Труд”, защо животните във фермата на Ани Петрова от Болярово още са живи и нямат признаци за болестта и дори имат поколение.

Според Пасков обаче това не е възможно. “Чума без смъртност няма. Интересно е, че от първата партида от 1337 проби, изследвани в лабораторията във Франция, само 22 са положителни и всички те са на овце. Това е много заразно заболяване и по-тежко боледуват козите.

Няма как при условие, че животните пасат заедно, да се разболеят само овце”, категоричен беше ветеринарят.

По думите му вирусът Чума по дребните преживни животни не е доказан, защото у нас не е имало акредитирана лаборатория, която да извърши изследването. Тази в София не разполагаше с нужните реагенти. “На практика БАБХ излъга фермерите, защото първата заповед за ликвидация на животните в Странджа, дойде преди да се получи резултатът от референтната лаборатория, което стана след 5 дни”, напомни ветеринарят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес