ВЕЦ-овете произвели една четвърт от тока в големия студ

Повече от 23% от производството на електроенергия в България през най-студените януарски дни беше осигурено от водноелектрическите централи, съобщиха от Асоциация "Хидроенергетика".

Значителното понижение на температурите в началото на месеца и последвалото рекордно потребление на ток наложиха активиране на резервните производствени мощности на българската електроенергийна система и въвеждане на временна забрана за износа на ток.

Поради различни причини част от предприятията, отговорни за осигуряване на студен резерв, не успяха да реагират своевременно. Рисковете за енергийната система бяха минимизирани благодарение на производството от ВЕЦ, което намали търговския дисбаланс и обезпечи сигурността на доставките.

ВЕЦ са най-старият, устойчив и надежден производител на електроенергия в световен мащаб. В България те произвеждат 13% от общото количество енергия. Водещото място на хидроенергетиката в общия енергиен микс на страната се дължи на редица предимства на тези централи. Те осигуряват основните балансиращи и регулиращи мощности в системата, което утвърждава незаменимата им роля като доставчик на авариен резерв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България