Вечеря изненада за Макрон в САЩ

Френският президент пристига във Вашингтон днес

Мелания Тръмп подготвя събитието

Френският президент Еманюел Макрон пристига днес на визита във Вашингтон, която ще е първото официално посещение на държавен глава в досегашния мандат на американския му колега Доналд Тръмп, предаде АП.

Първата година на Тръмп на поста мина без държавна визита на чуждестранен лидер за първи път от 100 години.

US президентът и съпругата му Мелания ще домакинстват във вторник и първата си голяма официална вечеря в чест на Макрон, на която се очакват 150 високопоставени гости. Пълният им списък не бе оповестен, въпреки че имената на някои от тях вече са известни. Сред потвърдилите присъствието си са директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард, шефът на Пентагона Джеймс Матис и председателят на долната камара в Конгреса Пол Райън.

В друго нарушение на традицията Доналд Тръмп не е поканил конгресмени демократи, нито журналисти, съобщиха запознати източници от Белия дом. Менюто на вечерята и съпътстващите я събития не се съобщават, за да се запази елементът на изненада за гостите. Мнозинството от задълженията по организацията се падат на първата дама и нейния екип, който трябва да избере какво ще бъде поднесено и кой до кого ще бъде настанен.

Събитието ще е далеч по-скромно от подобни вечери, домакинствани от Барак Обама. Неговите гости наброяваха стотици души и заради това се налагаше да бъде издигана шатра на южната морава на Белия дом.

Ден по-рано, в понеделник, Макрон и съпругата му Брижит ще вечерят със семейство Тръмп в Маунт Върнън, имение на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон на брега на река Потомак във Вирджиния. Белият дом уточни, че мястото на срещата им има за цел да подчертае уникалния статут на Франция като първи съюзник на Америка.

Макрон ще си замине от САЩ в сряда, а в петък Тръмп има среща във Вашингтон с германската канцлерка Ангела Меркел.

POLITICS: Trump hosts Macron for first state visit

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка