Вечните книги на България тръгват към читателите

Фондация „Българско слово“ представи първите си 3 колекционерски издания

Предстои публикуването на общо 101 основополагащи творби на националната ни литература

Фондация “Българско слово“ представи първите три творби от уникалната си поредица „Вечните книги на България“.

На тържеството като официални гости присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, Биляна Генова, директор на Дирекция "Култура" към Столична община, много приятели и любители на писменото слово.

Първите три заглавия от колекционерската поредица са „Жития и чудеса на българските светци“, Христо Ботев, "Поезия. Публицистика" и Димчо Дебелянов, "Скрити вопли".

Академик Антон Дончев, почетен член на редакционната колегия на „Българско слово“, поднесе приветствие. Проф. Валери Стефанов и проф. Кирил Топалов запознаха гостите с новите книги, върху чието издание те работиха упорито. Амелия Гешева обеща подкрепата на Министерство на културата за популяризиране на книгите и сред българските общности в чужбина.

Амбициозната задача на младата фондация е да издаде първоначално 101 основополагащи заглавия в родната литература. Подборът на произведенията е поверен на взискателен редакционен съвет от светила в българската литература, наука и изкуствознание.

В поредицата „Вечните книги“ са събрани най-знаковите произведения на българската литература, но освен тях са представени и малко известни, но изключително стойностни творби. Колекцията обхваща периода от ранните писмени паметници на IX век до утвърдени автори на съвремието. Редът на издаването на книгите не е хронологичен, което дава по-голяма свобода на съставителите и гъвкавост при разпространението. Очаква се изданията ще бъдат на книжния пазар преди Софийския международен панаир на книгата, който се открива на 10 декември.

 

Илияна Йотова, вицепрезидент:

Писаното слово остава, дигиталният свят се променя

- Как оценявате първите стъпки на Фондацията да издаде поредицата „Вечните книги на България”?

- Чудесна идея! Искам да ги поздравя искрено за смелостта. Сигурна съм, че никак не е лесно да се прецени кои заглавия точно да бъдат издадени. Това е един опит да съживим автентичната българска литература, на фона на всичко онова, което се появява на пазара. И най-вече да научим децата си да ценят класиката.

- Какво е мястото на българската книга в днешния дигитален свят?

- Аз не смятам, че тя е заплашена. Винаги ще има онова особено усещане, присъщо на човека да пипа с ръце, с пръсти да усеща хартията – тя има един особен аромат, който с нищо друго не може да се сравни. Писаното слово остава, дигиталният свят се променя.

- Какво е Вашето пожелание към Фондация „Българско слово”?

- Да има много приятели, много съмишленици и хора, които да помагат от сърце. Аз самата смятам да бъда сред тях.

 

Боян Ангелов, председател на Съюза на писателите:

Поредицата ще бъде по-светла от светлината

- Как оценявате инициативата на Фондация „Българско слово” да издаде 101 велики български книги?

- Прекрасна, защото в тази духовна тъмнина, в която се намира България, това не е само светлина, но както е казал св. Климент Охридски в първата книга, от „Вечните книги на България” в Похвално слово за Св. Кирил: „Вашето слово е по-светло от светлината”. И аз мисля, че тази поредица ще бъде по-светла от светлината.

- Смятате ли, че книгата ще просъществува в днешните дигитални времена?

- Книгата е отпечатък и не може да се дигитализира. Тя представлява произведение на изкуството и в никакъв случай няма да изчезне. Аз мисля, че тази поредица показва как трябва да се правят българските книги. Затова съм благодарен на редакционната колегия и на Фондация „Българско слово” и на хората, които са подкрепили тази инициатива.

 

 

Вежди Рашидов, председател на комисията по култура към НС:

Това, което правите е благородно, истинско

Трябва да отбележим много важната роля на Петьо Блъсков с неговата идея. Това ще запази българщината. Разбира се, формите са още много. След 120 г. гниене българската църква в Истанбул се възроди и сега днес тя е една перла в историята. Ето вече и в метоха има един прекрасен музей. И още веднъж благодаря на Петьо, че той ми даде за този музей най-старата печатна машина. Това, което правите е благородно, истинско. И на добър час и дано да се развие. каза Вежди Рашидов.

 

 

Поздравителен адрес от Йорданка Фандъкова, кмет на София

Уважаеми г-н Кьосев, приемете искрените ми поздрави за реализацията на този мащабен проект, който ще докаже отново българския духовен капитал, граден и натрупан през вековете.

С поредицата „Вечните книги на България” с гордост ще покажем на новите поколения онези духовни стъбове, които са вдъхновявали нашите предци с таланта на творбите си, с уважението към българското слово, с отговорността към историческата памет.

С голям респект съм Вашата всеотдайна дейност, ви пожелавам успех и нестихващо вдъхновение в името на стойностното и достойно присъствие на българската литература в световните литературни процеси.

 

Академик Антон Дончев, писател:

Първите три книги влизат в битката за българската култура

Тази вечер тук, в тази зала, кацат три космически кораба – три книги. Те пренасят герои, образи и идеи, събрани през вековете, създадени от българи и за българи, но и за всички хора. Героите, образите живеят, но спят, за да преминат недокоснати от времето. Те оживяват само, ако някой ги събуди, като им даде от своето време – от живота си, ако заживее с тях. Шепа хора създадоха космическите кораби и литературните им тела, книгите. Някои щедро дариха от това, което имат, други събраха смелост да навлязат в хранилищата на времето, за да намерят героите, които очакват да бъдат пренесени в нашето съвремие за да получат нов живот. Да помним писателя Любомир Левчев, който се раздели с нас и от строител на космически кораб-книга се превърна в герой, който чака своя кораб да го върне отново у нас. Създателите на книгите могат да бъдат наречени новите Галилеевци – както Галилей се е борил да докаже, че не Земята, а Слънцето е центърът на света, така и те искат да докажат, че центърът на нашия свят е не материалното преуспяване, а културата и човешкият дух. Първите три три книги от флотилията на космическите кораби влиза в битката за българската култура. Да им пожелаем успех, да им пожелаем победа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения