Вземат книжката за хвърлен фас в Гърция

Говоренето по мобилен телефон също става „високо рисково поведение” на водача

Забраняват скоростната лента за тирове

Шофьорската книжка се отнема на водача, който хвърли незагасена цигари на пътя в Гърция. Това е една от новите принудителни административни мерки, които предстои да се налагат в южната ни съседка, съобщи БНР.

Промените са в наказателната част на гръцкия Закон за движение по пътищата и са внесени за гласуване от Министерството на транспорта в Атина. Те предвиждат в категорията “високо рисково поведение” да се запишат още ред нарушения освен превишената скорост, употребата на алкохол и наркотици, за които и сега се взема книжката и се свалят номерата на колите. Ако бъдат приети, с тях трябва да се съобразяват и стотици български шофьори.

Освен за фаса, принудителната административна мярка ще се налага за говорене по мобилен телефон по време на шофиране, паркиране на места за инвалиди, каране в аварийната лента на магистралата. Това, което особено ще засегне шофьорите на ТИР-ове, е забраната да карат в крайнолявата скоростна лента на магистралите.

Статистиката показва, че много от катастрофите стават заради тези прегрешения, сочат от транспортното министерство в Атина. Предвижда се отнемането на книжката да е за два месеца при първо нарушение, при второ – за четири, а при трето водачите да отиват на изпит за правоспособност. Министър Христос Спирдзис заявява, че по-строгите мерки се налагат, за да се спре поведението на шофьорите, които плащат глоби и продължават с нарушенията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България