Взимат къщи в селата за втори дом

Предпочитат селища с добра комуникация и инфраструктура

Хора в активна възраст и с добри доходи напоследък купуват имоти по селата край Велико Търново, които да ползват като втори дом. Предпочитат къщи в селища до 15-20 километра от старата столица, които са с добра комуникация и инфраструктура. Някои купуват парцели и вдигат нови къщи, а други купуват имоти за по 10-20 хил. лева и ги реновират.

“За стойността на тези имоти локацията е от изключително значение. Една къща с двор и гараж в село Куцина, Община Полски Тръмбеш едва беше продадена за 14 хил. лева, докато ако беше в Еленския Балкан или в някое от селата на около 3-5 километра от Велико Търново, цената и би била два-три пъти по-висока”, казва Тодор Тодоров, управител на “Болкан Естейт” във Велико Търново.

Интересът от чужденци към имоти в региона е слаб. Има запитвания предимно от британци, които обаче разполагат с малък бюджет. Неотдавна обаче в китното дряновско селце Кантарджии се заселили австралийци с две деца на 14 и 16 години.

Засилено строителство на хотели има в архитектурния резерват Арбанаси, който е на 3 км от Велико Търново. Това се обуславя от интереса на туристи към селището, което се слави с исторически забележителности, средновековни църкви и манастири, както и с атрактивни заведения.

“Какво ще се случи на пазара с имоти, зависи от участниците в сделките. Ако продавачите на имоти се вслушват в съветите на брокерите, до 3 месеца се стига до продажба”, казва Тодор Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти