Взривиха командир на опълченците в Донецк

Приживе Арсен Павлов командва спецбатальона “Спарта”.

Проруската Донецка народна република в Източна Украйна обяви 3-дневен траур след убийството на командира на отряда “Спарта” Арсен Павлов (33 г.), известен с псевдонима Моторола, предаде АФП. Руският боец, родом от Коми, бе взривен късно в неделя в асансьора на блока си в Донецк. По непотвърдени данни с него е загинал и охранителят му. Властите в непризнатата република веднага обявиха спецслужбите на Киев за случилото се, но според други местни източници е възможна и вътрешна борба за власт сред сепаратистите.

Украински военен говорител обяви, че смъртта на Павлов е чист късмет, с който избегнал неизбежното си наказание с доживотен затвор.

Приживе Павлов е истинска медийна звезда в Русия, но сведенията за предишния му живот са ограничени. Участник във Втората чеченска война, той се включва в най-ожесточените сражения в конфликта в Източна Украйна през 2014 г. - Славянск, Дебалцево, летището на Донецк. В разгара на войната се жени за 21-годишната Елена, която спасява в Славянск, като двамата вдигат първата официална сватба в новосъздадената ДНР през лятото на 2014 г. Година по-късно се ражда дъщеря им Мирослава, а само преди две седмици и синът им - Макар. Семейството му е било у дома си по време на взрива, но не са пострадали.

В интервю през 2015 г. Павлов се хвали, че застрелял 15 военнопленници. През юни 2016 г. Моторола оцелява при друг опит за покушение - част от вълна от атаки в гангстерски стил срещу влиятелни сепаратистки фигури. Според експерти изострянето на ситуацията е неизбежно. Вчера Киев съобщи за убит свой войник и 7 ранени в поредни сблъсъци по фронтовата линия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа