Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

Опит за зареждане на метан в бутилка за пропан-бутан - това е версията на газстанцията за фаталния взрив в Добрич. При инцидента една жена загина, а дъщеря ѝ беше ранена. Газовата бутилка на взривеното такси е избухнала, без да се запали, твърдят от бензиностанцията.

"Няма възпламеняване и пожар, а е причинена от неизправна газова бутилка, която най-вероятно е манипулирана от собственика или от някой друг. Бутилката е за пропан бутан, а собственикът на колата е пожелал да зареди метан, смята представителят на бензиностанцията Димитър Димитров, цитиран от БТВ.

Техническа неграмотност е довела до трагичния инцидент, предполагат от Асоциацията на авто и газови системи у нас. "Една пропан-бутанова бутилка е изчислена да издържа до налягане от 30 бара, съответно една метанова бутилка издържа 300 бара. В момента, в който една пропан-бутанова бутилка е поставена в система за метан, от това свръхвисоко налягане се е получил взривът", обяснява Георги Илиев от Асоциация на сервизите и вносителите на автогаз системи в България.

Двете системи - газова и метанова, имат различни накрайници и не би трябвало шофьорите да ги бъркат при зареждане. "Зарядното за метан, което е коренно различно от зарядното за пропан-бутан, и вместо да мени накарйниците за зареждане, той е оставил метановото зарядно", смята Илиев.

Колата е минала на технически преглед преди по-малко от месец. "В момента на проверката на автомобила при техническия преглед не е имало монтирана налична газова уредба", разкрива Стефан Милев от ИА "Автомобилна администрация" - Добрич. Според експерти, обаче, само 10% от пунктовете у нас могат да проверяват газовите уредби. Останалите просто пишат, че автомобилът не е на газ, за да вземат парите за прегледа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България