Вигенин: Ако новото македонско правителство подпише Договор за добросъседство, ще ги подкрепим за европейското членство

Снимка: Архив

„Ако новото македонско правителство направи стъпката за подписване на Договор за добросъседство и приятелство, можем с пълни основания да застанем твърдо зад европейското членство на страната“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин пред БНТ. Той обясни, че в документа са отразени някои от основните теми, които тровят отношенията ни. „Виждаме сблъсък не просто на две политически сили, а на две различни визии за развитието на Македония“, коментира той.

Според него Зоран Заев е проевропейски настроен и демократичен, а от другата страна има политическа сила, чийто лидер се е вкопчил се във властта и се опитва чрез национализъм да съхрани тази власт. „Изборите бяха демократични и трябва да се уважи резултатът от тях. Ако не се блокира този процес, вероятно до седмици ще имаме ново правителство. Тогава България може да бъде много полезна, особено с предстоящото председателство“, допълни той. Според него ново правителство в Македония би било шанс да се поставят на нова основа отношенията с България и да се развиват на европейските принципи, а не на балканското противопоставяне.

Кристиан Вигенин е на мнение, че напрежението в Македония се трупа от години. По неговите думи не трябва да гледаме на процеса на присъединяване на Македония към ЕС като на универсално лекарство за вътрешните проблеми на страната. „Има неща, които тази страна трябва да изживее, за да покаже, че наистина е готова и е способна да бъде член на ЕС. Ситуацията там показва, че не е стигнала етапа, на който това общество може ефективно да се справя с демократичните процеси и спазването на конституционната процедура“, посочи народният представител. Според него изходът от тази криза ще бъде най-сигурното доказателство, че страната е готова да поеме по този път.

Кристиан Вигенин смята, че на Балканите трябва  да се заложи  повече на сътрудничество, съвместното поставяне на глобалните въпроси пред ЕС и пред останалите фактори, и да се търси това, което обединява. „В момента всяка една от страните в региона се е фокусирала върху себе си, а така няма да можем да решим проблемите“, уточни той. Депутатът от левицата посочи реакцията на българския парламент с приетата декларация. „Това ми дава надежда, че по големите въпроси, които са от значение за България, ще можем да постигаме единни позиции. Това е много важно, за да имаме силна външна политика“, обясни той.

Вигенин е на мнение, че България има интерес процесът за приемане на Турция в ЕС да не бъде спиран. „Трябва да се направят всички усилия Турция, макар и трудно, да върви към ЕС, да изпълнява критериите, които са много високи от страна на Съюза. В момента Турция върви точно в обратна посока“, заяви той. „Намесата или опитите за намеса във вътрешните работи на България, трябва да бъдат пресечени. "- каза Вигенин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България