БСП: Кандидатурата на Кристалина Георгиева е национално предателство

Бившият външен министър Кристиян Вигенин от БСП призова Кристалина Георгиева да оттегли кандидатурата си за генерален секретар на ООН и определи действията на правителството на ГЕРБ като "национално предателство".

На извънреден брифинг по повод промяната на българската кандидатура за председател на ООН Вигенин обвини премиера Борисов, че е допуснал откровени саботажи около кандидатурата на Бокова. Той каза, че правителството е показало пълна некомпетентност и неспособност да се справя със сложни дипломатически ситуации.

С издигането на Георгиева, България "стана за смях пред ООН", каза бившият министър.

Вигенин уточни, че процедурата не позволява оттеглянето на настоящия кандидат Ирина Бокова от страна на българското правителство. „Ние се надяваме тя да остане в състезанието. На практика при първото гласуване следващия месец, на 6 октомври, ще стане ясно какви са перспективите пред различни кандидатури”, посочи Вигенин и напомни, че е прецедент една държава да издигне две кандидатури за този пост.

„В сегашната ситуация е логично еврокомисарят Кристалина Георгиева да се оттегли от позицията си в ЕК и да се съсредоточи върху работата по кандидатурата си за генерален секретар на ООН”, коментира Вигенин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика