Виден ботаник свидетелства пред възобновено британско разследване за внезапната смърт през 2012 г. на издайник от руската мафия

Британски учен каза пред възобновеното разследване за внезапната смърт през 2012 г. на издайника от руската мафия Александър Перепилични, че в стомаха му не са намерени растителни отрови, предаде Ройтерс.

Четиридесет и четири годишният Перепилични бе намерен мъртъв край луксозното си жилище в Уейбридж, графство Съри, през ноември 2012 г., след джогинг. Внезапната смърт на руснака, поискал убежище в Обединеното кралство през 2009 г., както и оказаната от него помощ за разследване в Швейцария за руска схема за пране на пари, породиха подозрения, че той е убит.

На подновеното вчера разследване Моник Симъндс, учен от ботаническите "Кю гардънс" бе попитана дали е открила растителни отрови в изследваните от нея проби от стомаха на руснака. Тя отговори отрицателно, но отбеляза, че в стомаха е имало други вещества, които не са били идентифицирани.

При предишното предварително разследване бе установено, че в стомаха на Перепилични са намерени следи от рядка силна отрова, добита от растението жълт жасмин (Gelsemium sempervirens), разпространено в Централна Америка, предаде Ройтерс.

Справка в уебсайта zona-zdrave.com сочи, че жълтият жасмин е много красив, но може да бъда много опасен. Гелсаминът, основният алкалоид, който се съдържа предимно в цветовете и корените на растението, има седативен ефект върху централната нервна система, водещ до вцепенение. При остра интоксикация настъпва замъгляване на съзнанието, парализа и накрая кома. В малки дози гелсаминът се използва като хомеопатично средство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа