Виден елинист става „Доктор хонорис кауза” на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”

Видният български елинист проф. д-р Стойна Пороманска ще бъде удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза” („Doctor honoris kausa“) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” този четвъртък при откриването на международната научна конференция „Паисиеви четения 2017” този четвъртък от 10 часа в Ректората на вуза.  Удостояването е заради нейните заслуги за създаваненето, развитието, утвърждаването и престижа на специалностите с новогръцки език в ПУ „Паисий Хилендарски“, съобщи ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов.

Проф. д-р Стойна Пороманска е доайен на обучението по новогръцки език в България. Благодарение на нея през учебната 2002-2003 г. стартира бакалавърската специалност „Български език и новогръцки език”, магистърската „Балканистика”, а малко по-късно бакалавърската специалност „Приложна лингвистика с втори чужд език − новогръцки”. Освен с конкретни идеи за учебния план проф. Стойна Пороманска оказва безценна помощ за бързото сформиране на компетентен преподавателски колегиум от неоелинисти. Автор е на множество публикации и студии по проблемите на новогръцкия език, както и върху новогръцките диалекти в България. Съставител е и на системите за обучение по новогръцки език: „Новогръцки за начинаещи“ и „Новогръцки за напреднали“.

След като получи от ректора – проф. д-р Запрян Козлуджов, инсигниите, които придружават титлата – плакет и грамота, проф. Пороманска, която е и почетен доктор на Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий”, ще изнесе академична реч на тема „Думата – тази вечна загадка“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони