Видеосъдията на ФИФА се провали

Russia's midfielder Denis Glushakov scores the match's first goal as he is tackled by New Zealand's defender Michael Boxall (L) and New Zealand's defender Tommy Smith during the 2017 Confederations Cup group A football match between Russia and New Zealand at the Krestovsky Stadium in Saint-Petersburg on June 17, 2017. / AFP PHOTO / FRANCOIS XAVIER MARIT

Санкт Петербург - Купата на конфедерациите е първият турнир с видеосъдии в историята на футбола. И още на неговия старт дойде първият гаф. В 14-ата минута на мача Русия – Нова Зеландия централният нападател на домакините Дмитри Полос бе повален от вратаря Стефан Маринович. Телевизионното повторение показа, че дузпата е 100-процентова, но реферът отсъди аут.

В този момент обаче замълча и видеосъдията, който трябва да гледа на многобройни екрани някъде извън стадиона. И веднага да сигнализира. ФИФА изпробва допълнителен рефер, въоръжен с „много очи”, за ситуации като голове, засади, червени картони и дузпи. Това са четирите компонента, предизвикващи най-често фатални грешки и съответно влияние върху резултатите. След дебютната грешка от ФИФА замълчаха защо видео съдията не сигнализира на главния, че е трябвало да отсъди дузпа.

В същото време в Русия са доволни от усмивката на президента Владимир Путин. Многократно държавният глава бе фокусиран от камерите при победата на Русия. Путин пристигна на стадион „Крестовски” с хеликоптер точно 30 минути преди началото на мача и зае мястото си до президента на ФИФА Джани Инфантино. Преди турнира Путин призова футболистите да се държат като воини на терена. Въпреки, че Нова Зеландия не е критерий тимът на Станислав Черчесов имаше основание да се зарадва от усмивката на президента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят