Видинският кмет заменя пенсионерите с бакалаври

Новото ръководство на общината във Видин започва постепенно да заменя старите служители, които са в пенсионна възраст с по-млади кадри, обяви тези дни кметът д-р Цветан Ценков.

Приблизително около 20 % от работещите в общинската администрация във Видин са в пенсионна възраст. Вече са започнали съкращения, за да могат млади хора да се изявят.

"Ние го правим вече, лека полека, като тия хора съвсем добронамерено се опитваме да подкрепят новоназначените млади хора, вероятно има и такива вътре в екипа на общината те не са малко, които са подготвени. Трябва да има приемственост. Лично смятам, че е недопустимо да продължаваме тази традиция пенсионери да работят, а младите хора да се чудят", обясни Цветан Ценков като добави, че възможност за работа на длъжности в общината ще имат студентите от филиала на Русенския университет във Видин.

Тази година предстои завършването на първия випуск бакалаври във филиала на Русенския университет, припомни шефът на учебното заведение Момчил Станков. Предстои дипломирането на 127 студенти, които трябва да защитят дипломните си работи. Идеята е отличниците да получат място в общинската администрация.“, обясни Станков. Най-много са завършващите във Видин тази година по специалността "Технология и управление на транспорта" - 30 човека, останалите се обучават в специалностите "Компютърни технологии", "Индустриален мениджмънт", "Земеделска техника и технология" и др.

По последни данни повече от два пъти е по-висока безработицата в област Видин в сравнение със средните показатели за страната. През месец октомври регистрираните безработни в областта са 4 866, или 12,86 на сто ниво на безработица, а в страната то е 5,6 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони