Видинският митрополит Даниил - Архипастир аскет

Видинската епархия, включваща районите на Видин и Монтана, вече има свой архипастир - новоизбраният митрополит Даниил. “Готов съм да сторя всичко, за да продължа и да разширя според силите си и възможностите си делото на всички мои велики предшественици”, увери духовникът.

Дядо Даниил пое Видинската епархия, след като от лятото на 2010 година досега беше в Америка като викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. На 4 февруари 2018 г. висшите архиереи на Българската православна църква го избраха с 11 гласа от 13. Новият владика е роден в Смолян и ще навърши 46 години на 2 март. Митрополитът наследява на високия църковен пост покойния дядо Дометиан.

Светското име на Даниил е Атанас Трендафилов Николов. Средното си образование той завършва в родния град. Учил е година време английска филология в Софийския университет, а после пренасочва образованието си в Богословския факултет на Алма матер. През 1997 г. е приет за послушник в Хаджидимовския манастир “Св. вмчк Георги” под духовното ръководство на покойния Неврокопски митрополит Натанаил. Две години по-късно е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. Младият духовник получава името на Св. преподобни Даниил Стълпник (вж. по-долу).

След още две години е изпратен на послушание в Роженския манастир “Рождество Богородично” и в края на ноември 2004-а вече е йеромонах. На юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство. По решение на Св. Синод Даниил е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит Натанаил, който е негов духовен наставник. Такъв остава до юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий до каноничния му избор на Видински митрополит от Св. Синод.

“Дано да бъде добър избор, който и да изберат, се надяваме, че ще продължи добрите дела на дядо Дометиан.” Така казваха хората преди Даниил да получи гласовете на членовете на Светия Синод. А те го посочиха за техен архипастир, като имат предвид неговата опитност, енергия, богословски познания, изявени административни качества, добри познанства сред православния свят и цялостното му служение в светата ни Църква. Надеждите на Св. Синод са, че новоизбраният архиерей ще полага грижи да отговаря на своето високо призвание. Познаващите го отбелязват неговата диалогичност, колегиалност, дружелюбие, непринуденост, човещина и отговорност. Духовниците не пропускат да изтъкнат неговите монашески добродетели - изпълнител на всяко послушание, възложено му от духовния старец, а в последствие и всички послушания, възложени му от Св. Синод.

Младият владика бе посрещнат миналата събота с голяма радост във Видинско и Монтанско не само от първенците там, но и от обикновените миряни. Много от хората, които го виждаха за първи път, гледаха младият архипастир с благоговение и коментираха с истинска любов думите, с които той се обръщаше навсякъде към тях. Коментираха, естествено, и външния му вид на аскет, излъчващ изключителна благост, кротост и съсредоточеност.

“Изпълнен съм с истинска духовна радост от предоставената ми възможност отсега нататък да отдам силите си и целия си живот на този прекрасен, от Бога благословен, но също така много изстрадал през последните години край. Това е висока чест, огромна отговорност и най-голямото предизвикателство пред мен по досегашния ми път като монах и епископ. Моето първо послание към вас е, да пазим нашата единствено спасителна православна вяра и върху нейната здрава основа да градим нашето бъдеще като църква и като народ”. Това каза дядо владика и благодари за изключително топлото посрещане, за радостта от първата среща.

Програмата по въдворяването на Видинския митрополит Даниил започна от монтанското село Сумер, където е границата между Врачанската и Видинската епархии. В духа на утвърдената църковна традиция новоизбраният архиерей символично бе посрещнат в храм “Св. преп. Параскева” от кмета на селото Лидия Митрофанова и от множество духовници и миряни, възрадвани в този ден от възможността първи да приветстват своя нов архипастир. Врачанският митрополит Григорий връчи архиерейски посох (жезъл) на митрополит Даниил, принадлежал на неговия предшественик митрополит Дометиан, и му благопожела от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод многоуспешно и спасително служение.

Стотиците вярващи от Северозапада са впечатлени от споделеното от новия им владика. Той разказа, че много отдавна е бил в техния край. Още като дете, майка му, която по онова време била учителка, го водила тук на екскурзионно летуване. Оттогава той си спомня само величието на Белоградчишките скали и на река Дунав. “Сега ще го опозная и ще наваксам пропуснатото”, обеща им с усмивка той.

Като голям знак на съдбата вярващите определиха присъствието по време на неговото въдворяване в митрополитски сан на майката на духовния му наставник дядо Натанаил. Възрастната леля Мария беше неотлъчно с него, а очите й светеха от щастие.

Носи името на

Св. преподобни Даниил Стълпник

Новият Видински митрополит носи името на Св. преподобни Даниил Стълпник. Целият живот на светеца бил посветен на Господа. В Светото писание е разказано как недалече от Византион той си построил стълб и там денем и нощем прекарвал в постоянна молитва. Случило му се да претърпи много гонения и клевети, но всичко понасял спокойно, търпеливо, твърдо, уповавайки се на Бога, Който не го оставил и го удостоил с висок дар на чудотворство. Даниил се прославил с мъдрост и благочестие. Тълпи посетители се стичали при неговия стълб, за да получат наставления; ученици се заселвали около него; царе и сановници искали неговия съвет и благословение. Но подвижникът считал себе си винаги за недостоен Божи служител.

ЗА НЕГО

Приемаме ви с любов и надежда

Да ви укрепява Господ и изобилно да излива над вас и на повереното ви от него словесно стадо, своята Благодат, милост и щедрости, та с усърдие и ревност да се усъвършенствате в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово. Всичките митрополити от Светия синод ви приемат с любов, доверие и надежда за доброплодно сътрудничество в благодатното единство, в което ни е призвал Господ. Дерзайте, не щадете време и не пестете сили, нито умения, но като богомъдър архиерей, с чувство за приемственост продължете делото на вашите достойни предшественици

Патриарх Неофит

Нека пасе стадото Христово

Пожелавам му на добър час в неговото високоотговорно и нелеко служение от днес нататък. Нека пасе стадото Христово, което Бог му поверява на днешния ден и с любов и с мъдрост да ги ръководи по пътя към Царството Божие.

Врачанският митрополит Григорий

Идва от Родопите

Надявам се, че сходната съдба, която имате с блажено почившия владика Дометиан, идвате от Родопите, служите в чужди земи, а днес сте във Видинска епархия - ще ви даде сили и мъдрост да продължите делото в служба на Бога и народа, което започнаха и изпълняваха вашите предшественици. Добре дошъл, Ваше Високопреосвещенство.

Златко Живков, кмет на Монтана

Истински духовен водач

Във ваше лице виждам истински духовен водач, който с достойнство и мъдрост ще работи за утвърждаване на взаимното уважение и единението на българските граждани, защото в днешно време повече от всякога се нуждаем от солидарност и толерантност, основани на християнските ценности

Росен Белчев,

областен управител на Монтана

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети