Виена и Вишеград поемат инициативата в ЕС

Срив по борси, както и на биткойна след скока му до $60 000

Разделението между старите членки на ЕС и по-новите и по-скептични страни в блока ще достигне непреодолима пропаст през 2018 г. и ще премести центъра от френско-германската ос към Вишеградската четворка и приятели. Това е една от 10-те “шокиращи прогнози” за идната година на датската “Саксо банк”, който вече 15 години поддържа традицията да избира събития, чиято вероятност да се случат е крайно подценена.

Дипломатическото напрежение между Изтока и Запада се засили през 2017 г. по въпроса за командированите работници, мигрантски квоти и демократичните ценности. А през 2018 г. ситуацията ще се влоши допълнително, прогнозира докладът. Френският президент Еманюел Макрон ще убеди Ангела Меркел и страните от Бенелюкс в необходимостта от по-голяма интеграция, общ хазна и общ бюджет за отбрана. Но лидерите от Централна и Източна Европа се опасяват, че подобна стъпка ще намали политическото им влияние. Към тях може да се присъедини Австрия.

От другата страна на Атлантика се чака активизиране на “левицата”, което може да доведе до мнозинство на US демократите в двете камари на Конгреса след изборите през ноември.

Извън политиката експертите на “Саксо банк” очакват ръст на жените ръководители и удвояване на дамите изпълнителни директори в списъка Форчън 500.

Знаково събитие на финансовите пазари ще бъде крахът на биткойна и други криптовалути, след като Русия и Китай ги забранят. Биткойнът може да достигне $60 000, но след това ще се срине до $1000. Чака се спад на йената спрямо долара, както и рязък срив на фондовите борси. През 2018 г. индексът S&P 500 може само за ден да падне с 25%.

Федералният резерв на САЩ може да стане по-зависим от правителството, за да бъде запазен икономическият ръст, смятат в “Саксо банк”.

“Епъл” може да се лиши от титлата компания с най-голяма пазарна капитализация в света след двойно поскъпване на акциите на китайския интернет-гигант Tencent. Ролята на китайския юан ще се увеличи в петролните сделки - Китай е най-големият вносител на нефт.

А смяната на президента на Зимбабве миналия месец може да предизвика ефект на доминото, като южно от Сахара избухне “Африканска пролет” по аналогия с арабската.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят