Виенска звезда открива музикалното "Варненско лято"

Виртуозът на цигулката Бенямин Шмид ще даде старт на фестивала с рапсодия "Вардар"

Празничното откриване на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2019 ще има звезден блясък. На 23 юни Бенямин Шмид, един от най-всестранните съвременни цигулари, ще излезе на сцената в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Виртуозът от Залцбург ще свири с Варненската филхармония под палката на маестро Георги Димитров. Концертът ще започне в 20 ч. и по традиция първо ще прозвучи рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров – музикалната емблема на фестивала.Бенямин Шмид ще бъде солист в Концерт за цигулка и оркестър №1 в ре мажор от Прокофиев, а в изпълнение на Варненската филхармония ценителите ще чуят и балетната сюита „Благородно видение“ на Паул Хиндемит, вдъхновена от фреските на Джото, пресъздаващи живота на Свети Франциск в базиликата „Санта Кроче“ във Флоренция.

Звездата на откриването - Бенямин Шмид, е определян от критиката като брилянтен и в класиката, и в джаз интерпретациите, музикант с впечатляваща индивидуалност и широк репертоар. Неговата кариера се изстрелва в звездна орбита през 2001 г., когато изпълнява версията на Фриц Крайслер на Цигулковия концерт №1 от Паганини под диригентсвото на Валери Гергиев на концерт, излъчен в над 60 страни и издаден на CD и DVD от Deutsche Grammophon.

Паметен остава и концертът, с който през 2004 г. Шмид и Виенската филхармония откриват Залцбургския фестивал. Той е артист-ин-резидънс в Casa da Música в Порто, като изпълнява всички концерти за цигулка от Моцарт. Натоварената му програма включва изяви с оркестри като Австралийски камерен оркестър и Израелски камерен оркестър, Оркестъра на Концертгебау, оркестрите в Торонто, Санкт Петербург, Неапол, а също Джаз оркестъра на Неаполската филхармония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони