Виенският бал в София - мост между България и Австрия

Акцент в програмата е специалното участие на лиричния сопран от Виена проф. Марчела Черно

Виенският бал в София тази година ще усили динамиката между досегашните прекрасни двустранни отношения между България и Австрия. В това са убедени организаторите на едно от най-значимите обществени и културни събития у нас Сдружение “Виенски клуб”.

Причината са следващите едно след друго Председателства на Съвета на Европа на двете държави. Веднага след като България се справи със своите шест месеца начело на съюза, ще предадем отговорността именно на Австрия.

А тази година Виена отдава почит на своето Модерно изкуство за своето време, напомнят от “Виенски клуб”. Преди 100 години напускат света Густав Климт, Егон Шиле, Ото Вагнер и Коломан Мозер. Те оставят своя траен отпечатък върху Виена във времето около 1900 година.

На тези бележити личности се дължи фактът, че по отношение на изкуството, началото на миналото столетие придобива голямо значение за Виена и Австрия. През 2018 година за тези четирима мъже се навършва тъжен юбилей: всички те са починали преди сто години. Затова през 2018-та ще се показва тяхното и на другите изключителни творци - Виенски модернисти, творчество.

Виенският бал в София на 17 февруари 2018 г. няма да направи изключение. Той се провежда за 18-и път и е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и Н.Пр. Роланд Хаузер, посланик на Република Австрия в България.

Както и през изминалите години събитието отново е с благотворителна цел. Кампанията ще бъде в полза на 13 детски домове от семеен тип в София, както и на фондация Конкордия България. Целта е да бъдат закупени уреди и апаратура за спорт и рехабилитация, в продължение на миналогодишната кампания.

За да се съберат повече средства, освен благотворителната томбола, за първи път ще има и благотворителен търг.

Програмата на събитието е поверена на проф. д.и. Румен Нейков. Гостите ще се насладят на изпълненията на звездите на Музикалния театър “Стефан Македонски” Мариана Арсенова, Пеньо Пирозов, прекрасния дует Екатерина Тупарова и Александър Мутафчийски. Балният оркестър се дирижира от главния диригент на театъра, маестро Юли Дамянов. Балет Вая и балетът на Старозагорската опера ще добавят един прелестен нюанс към вечерта.

Акцент в програмата е специалното участие на лиричния сопран от Виена, проф. Марчела Черно. С дългогодишната си работа в Бюрото за Виенските балове в чужбина към община Виена тя се е превърнала в посланик на музиката, затвърждаващ имиджа на Виена като световна столица на стила на живот в три четвърти такт.

Принос за усещането за Виенска атмосфера отново ще има майстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер, който е подготвил предястие от пушени патешки гърди с желирани зеленчуци. Основното ястие е от дивеч, а десертът е наистина виенска класика – топфенщрудел с ванилов сос.

Между 1890 и 1918

Връхни точки в историята

Времето между 1890 и 1918 г. е една от връхните точки в австрийската история. Хабсбургската двойна монархия Австро–Унгария се люшка между красотата и пропастта.

Множество нововъведения в изкуството, литературата, архитектурата, музиката, психологията, философията и обществото слагат своя отпечатък върху Виенското модерно изкуство.

Женските портрети на Климт, безмилостните автопортрети на Шиле, Вагнеровите идеи за устройството на модерния голям град, Мозеровия дизайн, психоанализата на Зигмунд Фройд, дванайсеттоновата музика на Арнолд Шьонберг, модерните симфонии на Густав Малер, “Логико-философския трактат” на Лудвиг Витгенщайн и “Пейзажите на душата” от Артур Шницлер са само някои от най-важните постижения на това време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл