Виетнамско-български център привлича инвестиции у нас

На официална церемония в Ханой беше открито представителство на Виетнамско-българският център.

Наши фирми търсят кадри във Виетнам

Интерес има и в областта на туризма

Директорът на представителството на Виетнамско-българския център у нас Иван Кашукеев с колеги при откриване на центъра в Ханой.

Посланичката на България в Ханой Маринела Петкова пожела успех на Виетнамско-българския център за насърчаване на търговията и инвестициите и обеща съдействие от посолството в реализацията на инициативите му.

Търговско представителство у нас открива Виетнамско-българският център за насърчаване на търговията и инвестициите. То ще се намира в София на ул. „Добруджа” 1.

В края на миналата година центърът откри седалище в Ханой, Виетнам, а сега такова вече ще има и в България, обясни за „Труд” директорът на представителството у нас Иван Кашукеев. Целта ни е да подпомагаме български фирми, които да намерят партньори във Виетнам и да засилим сътрудничеството между двете страни, посочи той.

Вече има интерес от българския строителен, туристически и други браншове, които търсят бизнес контакти и кадри от Виетнам. Родният бизнес изпитва сериозни затруднения в намирането на кадри и това е един от начините да се справи с недостига на работна ръка, коментира Иван Кашукеев.

Българското представителство на центъра ще съветва фирмите как да осигурят необходимия набор от документи, защото азиатският пазар е друг свят, но ние можем да съдействаме, категоричен беше той.

Има голям интерес и от фирми, които искат да привличат български туристи във Виетнам и техни туристи у нас. Виетнам е в топ 5 на Азиатските икономически тигри. Страната вече е топ дестинация, защото цялата държава има огромна брегова ивица с отлични плажове и курорти.

Туристическият бизнес там прави големи инвестиции в морските курорти. Вече има и самолетна линия София - Доха - Дананг, която също спомага за осъществяването на екскурзии и почивки във Виетнам.

В центъра има запитвания и от виетнамски фирми, които се интересуват в кои области в България да инвестират.

За официалното откриване на новото търговско представителство в София пристигат Нгуен Труонг Сон, председател на Управителния съвет на новоучредения център, вицепрезидентът на новата организация Нгуен Те Хънг и генералният директор Лиен Дук Лиен.

 

Инициатива

Създателите са предприемачи, завършили в България

Виетнамско-българският център се създава по инициатива на преуспели виетнамски предприемачи и професионалисти, завършили образованието си в България, които сега са членове на Българо-виетнамската асоциация за приятелство.

Според Нгуен Труонг Сон, председател на Управителния съвет на новоучредения център, е налице голям потенциал за насърчаване на търговските връзки, на отношенията между Виетнам и България, на контактите между хората от двете страни в областта на туризма, културата и спорта.

Надяваме се, че центърът ще бъде фактор в осъществяването на споразумения и за сътрудничеството между двете страни в духа на спазването на закона и развитието на традиционните ни приятелски отношения, допълни той.

По думите на заместник-председателя на новосформирания център - Нгуен Те Хънг, той ще помогне на водещи виетнамски и български компании да изпълняват съвместни икономически проекти.

България все повече се възприема като привлекателна дестинация за виетнамски инвестиции, благодарение на благоприятната си бизнес среда и ниските данъчни нива, тъй като страната има едни от най-ниските данъчни ставки в Европейския съюз.

 

Изнасяме лекарства за азиатския пазар

Експортът ни се оценява на 71 млн. долара

Търговският стокообмен между България и Виетнам достига 109,16 милиона щатски долара през 2017 г., от които износът на България за Виетнам беше оценен на 71 милиона щатски долара, главно в областта на лекарствата. Виетнамският износ за България включва ориз, ядки кашу, кафе, пипер, замразени морски храни, дрехи и потребителски електронни устройства.

Азиатската страна е сред най-бързорастящите икономики в света. Тя е производствен и експортен център с огромна работна сила (57,5 млн. души) и има голям интерес от свободна търговия с Европа. Виетнам е политически стабилен, расте силно и устойчиво и привлича множество чуждестранни инвеститори.

Макроикономическите показатели на Виетнам са впечатляващи - ръст на БВП от 6,8%, привлечени инвестиции от около 9 млрд. щ. д. за 2018 г., ръст на износа от около 17% и др. Това дава самочувствие на виетнамския бизнес да гледа към инвестиционни дестинации не само в Азия , но и на други континенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции