Виетнам поръчал в Русия оръжия за над един милиард долара

Снимка: Архив

Виетнам е поръчал в Русия оръжия и услуги по поддръжка на военна техника за над един милиард долара, предаде Ройтерс, като цитира Дмитрий Шугаев, директор на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество.

"Портфолиото ни с поръчки надхвърля днес 1 милиард долара", заяви Шугаев в четвъртък, когато на посещение в Русия бе Нгуен Фу Чонг, генералният секретар на Виетнамската комунистическа партия. Подробности за сделките не бяха съобщени, добавя агенцията.

Русия и Виетнам развиват съвместна научно-техническа дейност, проучвайки въздействието на тропическия климат върху военната техника руско производство. Това посочи Шугаев пред журналисти, отбелязва ТАСС.

Представителят на Москва припомни също за доставените на азиатската държава руски самолети Су-30МК2 и дизелово-електрически подводници от проект 636.1 "Варшавянка", както и миналогодишния договор за продажба на руски танкове Т-90С и Т-90СК, който се изпълнява "по график".

"Естествено отделяме голямо внимание на следпродажбеното обслужване, готови сме да съдействаме на завода за ремонт на авиационна техника" във Виетнам, уточни Шугаев.

Руската федерация от години е основен доставчик на оръжия и военна техника за Социалистическа република Виетнам. Армията на тази страна разполага с най-нови модели руски въоръжения - бойни самолети, кораби, стрелкови оръжия и специална техника. През последните години страните са подписали в тази сфера договори на обща стойност над 4,5 милиарда долара, сочат данни на ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия