Вижте анализа на приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия през 2017 г.

Агенция "Митници" публикува годишния си отчет за 2017 г. и анализ на приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия през 2017 г., "във връзка с интерпретации" на данните.

През 2017 г. Агенция „Митници" донесе над един милиард лева повече приходи за държавната хазна. В резултат на увеличения внос при повечето групи стоки, както и на голяма част от борсовите цени, с 24,7% се повишиха приходите от ДДС от внос. Въпреки либералната търговска политика на ЕС, постъпленията от мита през 2017 г. надвишават с 12,3% събраните през предходната година.

През изтеклата година отново реален измерител за усилията на българската митническа администрация бяха приходите от акциз, които също се увеличиха с близо 179,5 млн. лева до 4 984.5 млн. лева. В рамките на този ръст приходите от акциз от горива нарастват с 5%, приходите от акциз от етилов алкохол с 3,1% при ръст в облажените количества с 3,8%. Приходите от акциз върху тютюневите изделия отбелязват ръст с 2,8% при относително запазване на обема на обложени количества цигари. С 19,4% е увеличен обложения с акциз тютюн за пушене - сегмент, спрямо който положихме сериозни усилия - за изсветляване на сектора, но и за създаване на по-прецизно законодателство.

И през 2017 г. един от основните приоритети бе контролът върху акцизните стоки. На база анализ на производството, получаването и освобождаването им за потребление на територията на страната, бяха предприети редица мерки с цел превенция, включително наблюдение на разтоварването на горива, пристигащи с плавателни съдове. В резултат през 2017 г. бяха обезпечени като доказателства по Закона за акцизите и данъчните складове, задържани по Закона за митниците и иззети по реда на НПК над 351,6 хил. литра алкохолни продукти (в това число етилов алкохол, вино и бира), както и над 37,14 млн. къса цигари, пури и пурети, над 16 хил. кг. тютюн за пушене (вкл. тютюн за наргиле), енергийни продукти в обем над 356 хил. литра (предимно моторни горива) и над 56 хил. кг. други енергийни продукти. Бяха предотвратени преки щети за държавния бюджет от несъбран акциз в размер на 11,250 млн. лв. Успешните действия на контролните органи бяха отчетени чрез независимо проучване, според което размерът на потреблението на нелегални цигари през второто тримесечие на 2017 г. в България отново отбелязва спад до около 7%.

В резултат на осъществения валутен контрол е задържана валута с левова равностойност над 4,8 млн. лв., което е с 25% повече в сравнение с 2016 г. По линия на борбата срещу фалшивите стоки митническите органи са предприели действия в 62% повече случаи, които са обхванали 77% повече регистрирани марки, а задържаните количества стоки са с над 75% повече.

Добрите резултати на звената за митническо разузнаване и разследване през изтеклата година са пряко следствие от поставянето на акцент върху анализа и селекцията, систематично прилаганите мерките и от подобрената комуникация с другите правоприлагащи органи.

В сферата на борбата с наркотрафика митническите служители задържаха 23% повече наркотични вещества и десетократно повече прекурсори в сравнение с предходната година. Някои от разкритите през 2017 г. случаи са христоматийни - те илюстрират не само европейски тенденциите в областта, но и са неоспоримо доказателство за професионализма на митническите служители.

Един от акцентите на 2017 г. бе кадровата политика на Агенция „Митници". Ние продължаваме да усъвършенстваме системата си за подбор, като същевременно поставихме ударение върху кариерното развитие на изградените вече специалисти. Така практиката за внедряване на рамка на компетентностите в Агенция „Митници" бе отличена с първа награда в своята категория от Института по публична администрация.

С ясното съзнание, че всяка истинска промяна започва отвътре, през 2017 г. Агенцията подходи проактивно към проблема с корупцията като използва целия си нормативен ресурс за административна рестрикция за противодействие срещу неприемливите практики в системата. В резултат на разкрити при вътрешни проверки нарушения бяха образувани преписки от страна на прокуратурата. На 46 служителя бяха наложени дисциплинарни казания „уволнение" във връзка със случаи на корупция. Бяха предприети и мерки на оперативно ниво за повишаване на контрола, включително кадрови промени.

Анализ и сътрудничество бяха двете водещи начела за митническата администрация през 2017 г. Ние подобрихме комуникацията си вътре в системата, но и с нашите партньори от държавната администрация, неправителствения сектор и бизнеса. Задълбочихме анализа си в сферата на противодействието на митническите и акцизните нарушения и това доведе до подобрени норми, резултатни проверки, прекъснати схеми и повишени приходи.

2017 г. бе и година на подготовка - за предизвикателствата на Председателството, за усъвършенстване на законодателството, за облекчаване на административните процедури. Всичко това ще ни позволи през новата 2018 г. да бъдем още по-единни в целите си и ефикасни в изпълнението им, защото линията на сближаване между Европейския съюз, Световната митническа организация, браншовите организации, гражданите и митниците минава именно през подсигуряването на сигурна бизнес среда, основа на икономическото развитие и просперитета на всяка общност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси