Вижте античното злато, иззето от иманярска банда, в която е участвал и служител на ДАНС (СНИМКИ и ВИДЕО)

Снимки: Цветан Томчев

Четирима души са с повдигнати обвинения, съобщиха от спецпрокуратурата

Повдигнати са обвинения на четири лица за участие в организирана престъпна група за търговия на културно-исторически ценности. Това стана ясно по време на брифинг в Специализирания наказателен съд по повод неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности.

„Касае се за организирана престъпна група, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Има изготвени експертни справки на намерените вещи, които сочат, че те представляват културно-историческа ценност. Това е антично злато“, заяви прокурор Гешев.

По думите му от изготвените експертни справки и извършено лабораторно изследване на тези предмети няма съмнение, че те са автентични. „От събраните доказателства няма основание да се съмняваме, че обектите са автентични. Те ще бъдат предадени на Националния археологически институт. Лицата са задържани в момент на сделка“, добави той.

Сийка Милева, което е един от наблюдаващите прокурори по случая заяви, че са обвинени четири лица, като този следобед предстои да се гледат техните мерки за неотклонение. По думите ѝ прокуратурата ще иска задържане под стража и за четиримата.

В брифинга участват още директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков, директорът на Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към Министерство на културата Александър Трайков.

Преди началото на правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов съобщи, че служител на ДАНС е арестуван във връзка с опит иманяри да изнесат златно съкровище от страната. По думите му съкровището е на няколко хиляди години и е уникално и разпореди то да бъде показано в четвъртък.

„В края на юли получихме оперативна информация. За кратко време - за тези няколко месеца, колегите от сектор „Културно-исторически ценности“ успяха да развият изключително добре информацията и да направят така, че чрез оперативна комбинация да се случи опит за такава сделка в началото на тази седмица. За да се стигне до такъв момент, е необходима доста сериозна оперативна работа. Тази линия е строго специфична -трябва да познаваме много добре предметите от епохите. В понеделник се стигна до такава сделка, при която бяха задържани 7 лица, на 4 са им повдигнати обвинения“, обясни директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков заяви, че при оперативна дейност на агенцията е станало ясно, че техен служител участва в такива дейности и това е докладвано на ГДБОП. „Работим няколко месеца. Мисля, че много добра работа е свършена“, обясни Ненков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право