Вижте в кои държави от ЕС зимните гуми са задължитлени

Снимка: Pixabay

Проверете условията за път, ако ще тръгвате за ски в Австрия с колата

Макар че навън все още е топло и слънчево, задължението колите ни да бъдат със зимни гуми вече е в сила. След 15 ноември пътните полицаи могат да глобяват шофьорите, които карат с летни гуми. През зимните месеци грайферите трябва да са поне 4 мм, като изискването важи до 1 март, съобщават от Мрежата на Европейските потребителски центрове (ECC-Net).

Къде още зимните гуми в ЕС са задължителни?

Ако сте решили да отидете на ски ваканция в Австрия и ще пътувате с кола, то задължително я оборудвайте със зимни гуми. Там са задължителни между 1 ноември и 15 април, при положение, че природните условия го изискват. Ако ще ползвате гуми с шипове - бъдете внимателни, защото има ограничение в скоростта на движение (до 100 км/ч по магистралата), като превозното средство трябва да има знак за това. Стикерът се купува от автомобилни клубове или от бензиностанциите.

За Унгария, от където може би ще минете по път за зимната ваканция, употребата на вериги за сняг е задължителна само за някои участъци, като това е отбелязано със специален знак.

В случай че сте решили да отидете на гости на приятели в Италия за празниците, то имайте предвид, че зимните гуми са задължителни в две от държавите, през които ще ви се наложи да шофирате - Хърватия и Словения. За Италия зимните гуми не са задължителни, но в случай че има поставен пътен знак, колите трябва да са екипирани с вериги за сняг или зимни гуми за периода, за който сте отнася този знак.

Ако сте решили да отскочите само до Румъния, то имайте предвид, че зимните гуми са задължителни за пътищата, когато там има сняг или поледици. Те трябва да бъдат с поне 1,6 мм грайфери.

В случай че ви липсва лятото и искате да почивате на юг и тръгнете с автомобила си в Гърция, то няма да има нужда да се екипирате със зимни гуми.

Бъдете внимателни и ако сте решили да отскочите до някой коледен пазар в Германия. Там не е посочена минимална температура или определен период, когато превозните средства трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми, но е важно те да бъдат подходящи за метеорологичните условия. Зимните гуми са задължителни в случай на натрупан сняг, киша и поледица. Те трябва да са най-малко 1,6 мм дълбочина на грайфера и да са поставени на всичките 4 колела. За мотоциклети зимните гуми не са задължителни. При нарушение санкциите са не само за шофьора, но и за собственика на колата. Глобата за водача е от 60 до 120 евро и отнемане на 1 точка от талона, а за притежателя на колата (ако е различен) - 75 евро и отнемане на 1 точка.

Държави, в които използването на зимни гуми е регламентирано със закон Естония

Зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 1 март. В зависимост от природните и пътни условия те могат да се ползват и за по-дълъг срок - от 15 октомври до 31 март.

Латвия

Между 1 декември и 1 март по пътищата в тази държава движението с коли може да се осъществява само, ако те са оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия. Това означава, че грайферите им трябва да са поне с 4 мм дълбочина.

Литва

Зимните гуми в района са задължителни между 10 ноември и 1 април. Според местните разпоредби грайферите трябва да бъдат дълбоки поне 3 мм. Ново изключение от стандартното правило е, че мотоциклетите, мотопедите и АТВ-ата могат да използват летни гуми между 1 март и 30 ноември, но само ако на пътя няма сняг или лед.

Словения

Между 15 ноември и 15 март, както и при силен снеговалеж или поледица извън този период, колите трябва да са оборудвани със зимни гуми. Другият вариант е да се шофира с летни гуми, но в багажника е необходимо да сте сложили вериги за сняг за всеки случай. Минималните грайфери на гумите трябва да са поне 3 мм.

Финландия

Зимните гуми за автомобила са задължителни, ако ще шофирате там в периода между 1 декември и края на февруари. В случай че ще слагате гуми с шипове, не забравяйте, че това е разрешено между 1 ноември и първия понеделник след Великден. Грайферите трябва да са поне 3 мм дълбоки.

Хърватия

Зимните гуми и зимното оборудване са задължителни за колите по пътищата на Хърватия за времето между 15 ноември и 15 април. Това задължение се отнася до всички моторни превозни средства, независимо от природните условия. В случай на нарушение на правилата за шофиране през предстоящия сезон шофьорите могат да бъдат глобени в размер на 700 куни (приблизително 106 евро).

Швеция

Зимните гуми там са задължителни и за местни, и за чуждестранни шофьори между 1 декември и 31 март. Грайферите им трябва да са поне 3 мм дълбоки. Гумите с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 15 април или ако зимните условия на пътя го налагат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа