Вижте „Забравени картини от незабравими книги”

Христо Кърджилов

До 15 септември в зала „София” на Столичната библиотека ценителите на илюстрацията биха могли да видят оригинали на рисунки и гравюри от Румен Скорчев и Петър Чуховски. Те съставляват изложбата „Забравени картини от незабравими книги”, майсторски изпълнени творби по текстове на Байрон, Лермонтов, Багрицки и други. На откриването на експозицията (12 септември) директорката на Столичната библиотека Юлия Цинзова отбеляза: „Фондовете ни са богати с картини и рисунки от такава класа. Всички кратини се в процес на сканиране и скоро ще могат да бъдат видени на сайта на библиотеката. Радвам се, че днес има голям интерес от страна на младите хора. След 15 септември рисунките ще пътуват с нашия Библиобус из страната и после пак ще се завърнат в тази зала.”

Куратор на изложбата е художникът Христо Кърджилов, който изведе изобразителните акценти в интерпретацията на авторите: „Илюстрацията е част от духовната територия на литературната творба. Румен Скорчев и Петър Чуховски, работейки през 50-те и 60-те години, обогатиха българската изобразителна култура и дълго се говореше за тях. Но днес те са забравени, а би трябвало да бъдат извадени и показани на широката публика. За голямо съжаление през последните години илюстрацията е рядко явление в издаваните книги. Трябва да разберем, че книгата не е само текст, тя е симбиоза на различни творчески идеи. Да благодарим на Столичната библиотека, че постепенно от храм на книгите се превръща и в музей...”

Избраните творби на двамата автори се показват за пръв път и са само част от даренията, направени на Столична библиотека.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура