Вижте какво е договарял Москов за ваксините с турския си колега в Истанбул

"Д-р Мехмет Мюезиноглу, министър на здравеопазването на Република Турция домакинства на д-р Петър Москов, министър на здравеопазването на България и Адам Персенски, заместник-министър на здравеопазването, в Истанбул."

Това пише в съобщение, придружено със снимка, на турското здравно министерство за среща, провела се на 17 септември 2015 г.

За тази среща официално съобщение от българска страна липсва. В единствената информация у нас за срещата - на БНР, турският министър е цитиран да казва следното: "През последните 10 години с България развиваме ползотворно сътрудничество в областта на здравеопазването и осигуряването на ваксините. Разбрахме, че към момента в България имат нужда от петвалентни ваксини. Ще прегледаме нашите запаси и се надявам, че до 1 октомври ще можем да осигурим необходимите количества."

Според турското съобщение сред обсъдените теми е било "сътрудничество с България за производство на БЦЖ ваксина или съвместно закупуване на ваксини".

Нито сътрудничество за производство, нито съвместно закупуване на БЦЖ ваксина е одобрено в решението на МС от 28 май 2015 г. с предмет одобряване на споразумения за дарения на ваксини, заради което на Москов беше повдигнато обвинение от прокуратурата, а министри и премиера бяха разпитани в следствието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве