Вижте колко точно дължи България за АЕЦ "Белене" и може ли да обжалва

Снимка: Архив

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да изиска писмено становище от "White and Сase", в което да бъдат изложени мотивите относно възможността или невъзможността за обжалване на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото между "НЕК" ЕАД и "Атомстройекспорт" във връзка с проекта "Белене", напомниха от правителствената пресслужба. От там съобщиха, че решението му има за цел да се даде публичност на мотивите и публикуваха "строго поверителен документ, изготвен от адвокат за клиент", адресиран от кантората до министър Петкова.

"White and Case" e международното адвокатско дружество, което представляваше интересите на НЕК пред Международния арбитражен съд.

Ето какво гласят основните констатации на адвокатите за решението на международния арбитраж:

  • НЕК трябва да заплати суми, които произтичат от нейните договорни задължения (т.е. тя трябва да заплати за изпълнена работа или поръчано оборудване съгласно договора), но не повече
  • НЕК не е нарушила своите задължения за добросъвестност или полагане на максимални усилия
  • Всъщност на НЕК е призната отговорност за нейните договорни задължения, но не е призната отговорност за прекратяването на проекта

Това са точните суми и лихви, които НЕК дължи:

Суми

Искове 1, 2, 3 & 6 (частично) без дължимите на НЕК суми - € 539,904,401

Митнически такси - RUB 221,274,794

Разходи - USD 11,943,108

Лихви

€ 43,634 на ден като договорна лихва и санкции (върху основна сума в размер на € 96,582,143) от 2 май 2015 г. и:

Искове 1, 2, 3 & 6 - € 442,487,958 - Българска законна

Иск 3 - RUB 221,274,794 - Българска законна

Искове 1, 2 - € 834,300 - Едномесечен Euribor +4%

 

Изводите на кантората за възможностите оттук нататък са следните:

След произнасяне на арбитражни решения към МТК те се считат за окончателни и задължителни. Те не могат да се обжалват подобно на съдебните решения. Накратко обаче три неща могат да бъдат направени по отношение на решението:

Коригиране или тълкуване на решението съгласно Правилника на МТК

Обжалване на решението в Швейцария

Възражение против принудително изпълнение на решението

По-долу разглеждаме тези възможности.

A. Коригиране или тълкуване на решението съгласно Правилника на МТК

Правилникът на МТК предвижда, че в определени случаи решенията могат да се коригират поради технически, аритметически или печатни грешки. Ние сме установили някои положения, които според нас следва да бъдат коригирани съгласно Правилника на МТК.

На 15 юли 2016 г. НЕК подаде искане за коригиране на решението съгласно Правилника на МТК. По някои въпроси НЕК иска и тълкуване. След това страните внесоха допълнителни изложения и сега сме в очакване на решението на съда.

АСЕ вече са приели четири от седемте грешки, посочени от НЕК. Всяка от тези приети грешки ще намали сумата, която НЕК дължи на АСЕ.

B. Обжалване на решението в Швейцария

Мястото на арбитража беше Женева, Швейцария. Ето защо съществуваше възможността да се направи опит за обжалване на решението пред швейцарските съдилища. Обжалването обикновено включва определени разходи и риска от това да се заплатят разходите на другите страни в случай на загуба. Освен това лихвата щеше да продължи да тече и по време на производството по обжалването.

Основанията за обжалване на арбитражно решение съгласно швейцарското право са много ограничени.

Освен това на практика швейцарските съдилища рядко признават обжалвания. Ние прегледахме възможните основания за обжалване на решението в Швейцария и представихме своето мнение на НЕК. Въз основа на това мнение НЕК реши да не обжалва решението и срокът за обжалване изтече.

C. Възражение против принудително изпълнение на решението

Към днешна дата АСЕ не са повдигали производство за принудително изпълнение в България или на друго място. Ако АСЕ започнат производство за принудително изпълнение, НЕК би могла да се опита да обжалва подобно принудително изпълнение.

Вероятно АСЕ ще повдигнат производство за принудително изпълнение по силата на Нюйоркската конвенция за изпълнение и признаване на чуждестранни арбитражни решения (New York Convention on the Enforcement and Recognition of Foreign Arbitral Awards) (1958). България и Русия са подписали Конвенцията и са задължени да я спазват. Нюйоркската конвенция предвижда, че съдии от национални съдилища (national court judges) са задължени да привеждат в изпълнение представените им чуждестранни арбитражни решения в повечето случаи. По този начин изходната позиция би била, че български съдия, на когото е представено решението, следва да го приведе в изпълнение спрямо активите на НЕК в България.

Нюйоркската конвенция посочва ограничени изключения на общото правило за принудително изпълнение на решението. По този начин е малко вероятно, НЕК да може успешно да обжалва принудително изпълнение на решението в България.

АСЕ може да се опитат и да поискат принудително изпълнение на решението в друга държава, в която НЕК има активи.

Пълният текст на документа е публикуван тук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България