Вижте коя държава колко точки даде за България на Евровизия

Авторът на песента ни: Изпълнителите се представиха много добре, имахме по-големи очаквания

Журитата на Финландия и Ирландия и кипърската публика са оценили най-високо изпълнението на група Equinox - българският участник на Евровизия 2018.

63-ото издание на песенния конкурс, който се проведе в португалската столица Лисабон тази нощ, бе спечелено от израелската песен „Toy” в изпълнение на Нета Барзилай. България се класира на 14 място, спечалвайки любовта на публиката, както и две специални отличия - композиторската награда "Марсел Безансон" за най-добра песен и награда за най-добро заснемане на сценичната изява.

Справка в сайта на Евровизия показва, че членовете на журито от Финландия и Ирландия са дали най-висока оценка - 10 (от максималните 12) точки, на българската група. По 8 точки сме получили от Великобритания, Албания и Молдова.

Българската песен "Bones" се е харесала най-много на публиката в Кипър, където жиевят много наши сънародници. По 7 точки e получила от Македония и Кипър, а по 6 от Великобритания и Албания.

От своя страна българското жури е оценило като най-добра австрийската песен, а зрителите у нас - тази на Кипър.

76543654356

"Изпълнителите се представиха много добре и на полуфинала, и на финала на „Евровизия”. Определено имахме по-големи очаквания", каза пред БТВ Борислав Миланов, автор на песента "Bones".

"Точно преди да отидем в залата ми връчиха наградата за най-добра песен, избрана от всички композитори. За първи път се случи това за България.Казах си, че това е много добър знак. Миналата година го спечели Салвадор, значи журитата много добре ще ни оценят, но точно обратното се случи", изтъкна той.

„Факт е, че получихме главно от западните държави по 8-10 точки, а от всички съседи, Източна Европа и рускоговорещите – нула точки. Говоря за журито, защото пък във вота на публиката не е така”, обясни Миланов.

Довечера група „Equinox” се завръща в България, часове след големия финал на „Евровизия”2018. Горди сме, че България имаше един от най-стойностните музикални проекти на „Евровизия” тази година. Благодарим на всички българи за подкрепата, на „Symphonix International” за впечатляващата песен, на БНТ за шанса и реализацията на българското участие. Най-важното е, че оставаме заедно и скоро ще можем да споделим повече подробности” – заявиха изпълнителите от „Equinox” преди да отлетят от Лисабон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България