Вижте коя модификация на изтребителите "Грипен" предлагат на България от "Сааб"

Служебният кабинет е одобрил протокол на междуведомствената група за избор на нов многоцелеви изтребител, в който шведският "Грипен" е класиран на първо място, гласи неофициална засега информация. Все още няма никакви конкретни данни какво точно включва офертата на компанията производител "Сааб".

Светлина върху това хвърля статия в специализирания портал за военни технологии Jane's. От "Сааб" са предложили да подновят изработването на модификацията на "Грипен" C/D за евентуалната доставка за България, пише в материала, публикуван в средата на март.

"Грипен" C/D е спрян от производство в началото на 2015 г., когато компанията преминава към към най-новото поколение Е.

Въпреки че ресурсите на компанията в момента са насочени към производството на 60 "Грипен" Е за шведските ВВС и 28 "Грипен" Е за бразилските, "Сааб" държи да подчертае, че продължава да се ангажира и с изработката на Грипен C/D. "Нова ескадрила "Грипен" може да бъде доставена в кратък срок след подписване на договор", са уверили от компанията пред Jane's.

Моделът C/D е много добър самолет и не всички държави се нуждаят от по-големия обхват или подобрения пакет сензори на E/F. За C/D ще бъде подготвена продължителна програма на развитие", обясняват от "Сааб".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България