Вижте къде в София шумът е над допустимите норми

Снимка: Олег Попов/Архив

Повечето апартаменти за продан в София са на комуникативно и същевременно тихо място според обявите. А според официалните данни повечето сгради и хората в столицата са изложени на нездравословно шумово замърсяване.

„Според нашия анализ близо 60 от населението е с надгранични стойности на ошумяването”, коментира Борис Михайлов от фирма за измерване на шумовото замърсяване пред БТВ.

Компанията на Борис Михайлов току-що е завършила най-новата и актуална карта за анализ на шума в София. Те са подготвили и последния официален доклад през 2009 г.

По думите на Михайлов най-шумните места са основните пътни артерии на града.

В района на бул. „Черни връх” в средата на деня е нездравословно шумно, показва замерването.

„Нормата за дневен период е 60 децибела, ние отчитаме близо 70, тоест с 10 децибела завишение в момента на отчетената стойност, което е сериозно надвишение. Десет децибела увеличение, това е почти двойно, тъй като децибелът е логаритмична единица за измерване, тоест над два пъти е измерването над нормата”, пояснява Борис Михайлов.

Шумът е вреден за човека и затова евродиректива задължава градовете да се справят с проблема.

„Опасен е от гледна точка на постоянното въздействие върху хората. Това са изследванията от Световната здравна организация, че се увеличават рязко сърдечно-съдови, психични заболявания и се отчитат и смъртни случаи – няколко десетки хиляди в ЕС”, отбелязва Борис Михайлов.

Автомобилите имат най-голям принос за шума в града. Вредният шум от колите идва от два източника – триенето на гумите с асфалта и чак тогава от двигателите.

„В България все още нямаме практика на използване на нискошумови смеси на асфалт и изобщо нискошумови смеси”, посочва Борис Михайлов.

Останалите източници на шум също са от транспорта – влакове, трамваи, самолети и големите промишлени предприятия. Увеличен е шумът там, където колите се движат по-бързо.

Там, където има стари трамвайни трасета, са отчетени шум и вибрации. Драстично намален е шумът, където са направени съвременни трамвайни трасета.

Увеличен е шумът и в кварталите, където има ниско прелитащи самолети. Въпреки лекото намаляване на шума спрямо 2009 г., София е един от най-шумните градове в ЕС.

Столична община има план за мерки към картата от 2009 г., който се изпълнява и ще бъде актуализиран, обясни зам.-кметът по екология на Столична община Йоана Христова.

По думите ѝ по-устойчивите и популярни мерки са ремонтът на транспортната инфраструктура, подобряването на градския транспорт, строителството на метрото, което извежда част от трафика под земята и намалява шумовото замърсяване. От по-устойчивите мерки са и засаждането на т. нар. зелени филтри покрай основните пътни артерии, защото точно там се наблюдава основното шумово замърсяване.

Основната част от мерките са насочени срещу ограничаването на шум от автомобилния транспорт, отбеляза Христова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България