Вижте решенията на Министерски съвет от 26 април 2017

Пресслужбата на Министерски съвет публикува решенията, приети на днешното заседание на служебния кабинет:

Утвърден е приемът на студенти във ВУЗ и таксите за обучение в държавните висши училища за учебната 2017/2018 година

Държавата ще субсидира обучението в 37 държавни висши училища на 45 584 студенти, от които 38 555 за образователно-квалификационни степени след средно образование. Това реши Министерският съвет, който утвърди днес броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации на Република България през учебната 2017/2018 г., както и таксите за кандидатстване и обучение в държавните ВУЗ.

Общо приемът за държавните висши училища е намален с 8% спрямо предходната година, а приемът след средно образование е с 8,4% по-малък. През тази година се очаква 54 346 младежи да завършат средно образование.

Решението на правителството е съобразено с разпоредбите на Закона за висшето образование, както и с последните изменения и допълнения в ПМС 64/2016 за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища. Приемът е съобразен също с данните за реализацията на завършилите студенти и докторанти и с приоритетните за обществено-икономическото развитие на страната професионални направления.

Във връзка с Концепцията за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти по професионални направления „Математика”, „Информатика и компютърни науки” и „Комуникационна и компютърна техника”, приемът за обучение на студенти по тези направления е увеличен с 69 места. Разрешен е прием в пет новооткрити професионални направления в четири висши училища. Това са професионално направление „Здравни грижи” с нерегулирана специалност „Медицински козметик” в Медицинския университет в Плевен, „Биотехнологии” и „Изобразително изкуство” в ПУ „Паисий Хилендарски”, „Изобразително изкуство” и „Музикално и танцово изкуство” в СУ „Св. Климент Охридски” и „История и археология” в УниБИТ.

С решението се утвърждава и приемът на студенти срещу заплащане в държавните ВУЗ. За учебната 2017/2018 г. са предвидени 12 104 места, от които 7079 след средно образование.

Частните университети ще приемат 16 159 студенти, от които 10 343 след средно образование.

Новите докторанти ще бъдат със 169 повече от планираните миналата година или общо 2763. За държавните ВУЗ се отпускат 2321 места, за частните университети те са 137, а за научните организации – 305.

Определени са 1000 места за наши сънародници от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми в български ВУЗ. Местата за докторанти са 20. Българската държава ще осигури и 150 места за обучение на граждани на Република Македония. Приемът на студенти и докторанти от българските общности в чужбина е съобразен с желанията и предложенията, изпратени от техните организации в българските дипломатически представителства. Заявеният интерес е предимно към специалности от областта на здравеопазването, туризма и ИКТ.

Решението за приема във висшите училища следва целите, заложени в приетата Стратегия за развитие на висшето образование в Република България и в новия модел за финансиране на висшите училища, ориентиран към резултатите от обучението и потребностите на пазара на труда. По този начин ще се гарантира по-добро качество на обучението и ще се изгради устойчива и ефективна връзка между висшето образование и професионалната реализация.

Таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища са определени въз основа на предложенията на академичните им ръководства за учебната 2017/2018 г. и са съобразени с разпоредбите на Закона за висшето образование.

Средно с 13,6% се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления в 19 висши училища. Това са: СУ „Св. Кл. Охридски“, Университетът „Проф д-р Асен Златаров” – Бургас, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ЮЗУ „Неофит Рилски”, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”, Русенският университет „Ангел Кънчев”, Техническият университет – София, Техническият университет – Варна, Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски” – София, Лесотехническият университет – София, Аграрният университет – Пловдив, Тракийският университет – Стара Загора, Медицинският университет – Варна, Икономическият университет – Варна, Стопанска академия „Д. Ценов” – Свищов, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" – София, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, УниБИТ – София, Висшето училище по телекомуникации и пощи – София.

СУ „Св. Кл. Охридски“ увеличава таксите за новоприети студенти в професионалните направления: „Администрация и управление“, „Икономика“, „Туризъм“, „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Религия и теология“, „Социология, антропология и науки за културата“. Увеличението за редовна форма на обучение е от 20 лв. до 130 лв., а за задочна форма – от 54 лв. до 200 лв. Най-голямо е увеличението на задочната форма в професионално направление „История и археология“ – 200 лв., а най-малко – с 20 лева, в редовната форма на професионално направление „Религия и теология”. В професионално направление „Математика“ таксата е намалена със 160 лв.

В университета „Проф. д-р Асен Златаров“ най-голямо е увеличението на таксата в „Педагогически науки” (редовна форма) – със 120 лв., а най-малко – с 40 лв., в редовната форма на „Администрация и управление” и „Туризъм”.

Във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” най-голямото увеличение – с 250 лв., е за „магистър” в професионалните направления от областта „Хуманитарни науки” (редовна форма), а най-малкото – с 20 лв., в редовната форма на професионалните направления „Администрация и управление”, „Туризъм”, „Икономика”, „Филология”, „Философия” и „История и археология”.

В техническите университети най-голямо увеличение има в ТУ – Варна. Там с 473 лв. поскъпва обучението в професионално направление „Транспорт, корабоплаване и авиация” (редовна и задочна форма). Студентите в МГУ „Св. Иван Рилски“ – София, ще плащат 290 лв. повече в професионалните направления от областите „Природни науки, математика и информатика” и „Технически науки” (редовна и задочна форма).

В медицинските университети има увеличение само в МУ – Варна. Там сумите за първокурсниците в редовната форма в направленията „Медицина”, „Фармация” и „Стоматология” скачат с 300 лв.

В четири висши училища има намаление на таксите за студенти. Освен в СУ „Св. Климент Охридски“, намаление на част от таксите има и във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, в ШУ „Еп. Константин Преславски” и в РУ „Ангел Кънчев”. Намаленията са от 20 лв. до 400 лева. В Шуменския университет с 400 лв. е намалена таксата за „Растителна защита” (магистри редовна и задочна форма), а в Русенския университет – за „Национална сигурност” (редовна и задочна форма), намалението е с 260 лв.

Без промяна остават таксите за студенти в 14 държавни висши училища – ПУ „Паисий Хилендарски”, Технически университет – Габрово, Университет по архитектура, строителство и геодезия – София, Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Медицински университет – София, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет – Плевен, УНСС – София, НАТФИЗ „Кр. Сарафов” – София, Национална художествена академия – София, Национална спортна академия – София, Висше строително училище „Л. Каравелов” – София, и Висше транспортно училище „Тодор Каблешков” – София.

Средно с 21,1% (от 20 лв. до 450 лв.) се увеличава таксата за обучение на докторанти в 11 държавни висши училища. В СУ “Св. Климент Охридски”, ШУ „Епископ Константин Преславски” и в Университета „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, има намаление на някои от таксите за обучение на докторанти – средно с 15,3 на сто.

В 20 висши училища и в БАН таксите за обучение на докторанти се запазват.

Татяна Иванова ще замени Любомир Гайдов в Надзорния съвет на НЗОК

Правителството одобри изменение в решението за определяне на представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

С решението за представител на държавата в Съвета е определена Татяна Иванова.

Тя ще замени заместник-министъра на здравеопазването Любомир Гайдов, който е подал молба за освобождаването му като член на Надзорния съвет.

Татяна Иванова е заместник-директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ от 2014 г.

Две болници в Пловдив и Русе стават университетски

Правителството определи за университетски болници лечебните заведения „Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология Селена“ ООД, гр. Пловдив и „Многопрофилна болница за активно лечение Медика Русе“ ООД, гр. Русе.

Съгласно Закона за лечебните заведения, университетски болници са многопрофилни или специализирани болници, в които, след акредитация, се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи, както и следдипломно обучение.

Приет е плана за 2017 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие

Правителството одобри годишен план за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.). Планът систематизира набелязаните комплексни и секторни мерки, които оказват въздействие върху демографското развитие в краткосрочен и средносрочен времеви обхват.

Основните фактори, които влияят върху демографското развитие, са не само демографските процеси – раждаемост, смъртност, миграция, но и развитието на качеството на човешките ресурси. Предвид инерционния характер на демографските процеси, мерките в плана са насочени не само към повлияване върху основните им показатели, но и към адаптиране на секторните политики към демографските промени. В тази връзка, основен елемент в демографската политика е развитието и повишаването на качествените характеристика на човешкия капитал.

Мерките ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства в рамките на утвърдените с държавния бюджет разходи, актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г., Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, други оперативни програми, както и по европейски и международни проекти.

Министерството на труда и социалната политика координира разработването на Плана за 2017 г. като приложи подход на максимално широко съгласуване.

Документът бе изработен в рамките на националния механизъм за координация и мониторинг на демографската политика, в който участват представители на министерствата, държавните агенции, социалните партньори, неправителствени организации, Националния осигурителен институт, Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България, Българския червен кръст и др.

Три сдружения получиха нов мандат на представителност в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

Правителството призна за представителни организации на национално равнище в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, за срок от три години, сдруженията „Българска асоциация за невромускулни заболявания“, „Център за психологически изследвания“ и „Асоциация на родители на деца с епилепсия“.

Основна цел на сдружението „Българска асоциация за невромускулни заболявания“ е да осъществява дейност в обществена полза като доброволна и независима организация в областта на интеграцията.

Акцент в дейността й е подобряването на начина на живот и социалното включване на хората с увреждания в България чрез дейности, свързани с комплексното решаване проблемите на болните с невромускулни заболявания и техните семейства.

Сдружението „Център за психологически изследвания“ подпомага социалната интеграция на лица със специфични възможности, социално слабите, хората с увреждания и лица от нуждаещи се групи. Организацията прави анализи, проучвания и дава становища по въпроси, засягащи правата на хората с увреждания на регионално, национално и международно равнище

„Асоциация на родители на деца с епилепсия“ съдейства за социална интеграция на децата, младежите и възрастните, страдащи от епилепсия, за подобряване на условията на живот на болните от епилепсия и осигурява подкрепа на лица, които са били обект на дискриминация поради заболяването.

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е консултативен орган към Министерския съвет. Членуващите в него неправителствени организации защитават интересите на хората с увреждания и изразяват становища по нормативни и стратегически документи, с което допринасят за изпълнението на държавната политика за интеграция на хората с увреждания и за усъвършенстване на нормативната база.

62 деца ще получат персонални пенсии

62 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 106,33 лв. месечно, реши правителството.

Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат от 1 май. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 36 семейства, останали в затруднено финансово положение.

Отпуснати са над 195 хил. лв. за стипендии на даровити ученици

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МОН и трансфери към общини в размер на 195 345 лв. Средствата са планирани в централния бюджет за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.

С тях ще бъдат насърчени ученици от общински и държавни училища в системата на Министерството на образованието и науката, постигнали високи резултати на олимпиади и състезания.

Община Дупница получава държавен имот за изграждане на площад в с. Джерман

С решение на правителството община Дупница получава имот – частна държавна собственост, за изграждане на централен площад на село Джерман с озеленени площи, кътове за отдих и детски площадки. Ще се създаде възможност за изграждането на нови търговски, културни и социални обекти. Благоустрояването на района ще подпомогне развитието на населеното място и ще създаде по-добра предпоставка младите хора да останат да живеят в него.

За изграждане на допълнително водоснабдяване на селата Неофит Бозвелиево и Лале, община Момчилград получи безвъзмездно право на собственост върху имоти – частна държавна собственост, представляващи водостопански съоръжения.

От частна държавна в публична държавна собственост е променен статутът на част от имот – самостоятелен обект в сградата на ул. „Елисавета Попантонова” №2 в Габрово. Той е предоставен за управление на Драматичния театър „Рачо Стоянов“ в града. Предвижда се помещенията да бъдат използвани за създаването на творчески и културни продукти.

Статутът на три имота, управлявани от Национална компания „Железопътна инфраструктура“, беше променен от публична в частна държавна собственост.

Първият терен е с площ от 0,5 дка и се намира в гр. Кресна, област Благоевград, а вторият, разположен на ул. „Ямболен“ в Ямбол, е 2,5 дка. Третият имот е складов обект от 1,2 дка и се намира в кв. „Индустриален“ на Стара Загора. Имотите нямат функционално и технологично значение за сигурността и осъществяването на железопътните превози. С промяната на статута им се създава възможност компанията да се разпорежда с тях и така да реализира необходимите за подобряване на финансовото й състояние приходи.

С друго решение правителството разреши учредяване на ограничено вещно право – право на прокарване, в полза на „Мини Марица - изток“ ЕАД, върху имоти – публична държавна собственост в община Раднево. Искането е свързано със строителството на външно надземно ел. захранване. Върху терените е изградено съоръжение, което е част от корекцията на р. Сазлийка. За учреденото право дружеството ще заплати 6617 лв. (без ДДС).

Станислав Новаков няма да изпълнява функциите на почетен консул на Казахстан поради изтичане на консулския му патент

Министерският съвет оттегли даденото съгласие Станислав Новаков да изпълнява функциите на почетно (нещатно ) консулско длъжностно лице на Казахстан в България. Решението е взето след уведомление от казахстанската страна за прекратяване на правомощията му поради изтичане на срока на действие на консулския му патент.

Г-н Новаков заемаше длъжността почетен консул на Казахстан в България, със седалище във Варна, от 2 май 2007 г.

Утвърдено е Споразумението за сътрудничество и развитие между ЕС и Афганистан

Правителството утвърди споразумението за сътрудничество за партньорство и развитие между Европейския съюз и неговите държави-членки, от една страна, и Ислямска република Афганистан, от друга страна. Документът беше подписан от името на България от постоянния ни представител към ЕС Димитър Цанчев на 18 февруари в Мюнхен.

Със споразумението за първи път се установява съгласувана, правно обвързваща и цялостна рамка на отношенията между ЕС и Афганистан. То ще допринесе за засилване на политическия диалог и укрепване на взаимодействието в широк кръг области, в т. ч. по централни за външната политика на Съюза и неговите държави-членки въпроси като правата на човека, върховенството на закона, борбата с тероризма, международния мир и сигурност.

България и Азербайджан договарят сътрудничество по граничните въпроси

Правителството одобри проекта на споразумение между българското МВР и Държавната гранична служба на Азербайджан за сътрудничество в областта на граничните въпроси и упълномощи министъра на вътрешните работи да проведе преговорите и да подпише документа.

Съгласно клаузите на споразумението, в рамките на своите правомощия двете страни ще си сътрудничат при защита и наблюдение на границите, предотвратяване и пресичане на престъпления, свързани с нарушаването на гранично-пропускателния режим, приемане и предаване на нарушители на режима на влизане и пребиваване от и на други държави. Сътрудничеството ще се осъществява чрез обмен на информация, данни, законодателни и нормативни актове, организиране на срещи на експертно ниво в областта на охраната на контрола върху сухоземните и морски граници, както и провеждане на стажове и курсове за повишаване квалификацията на служителите.

Компетентният орган по изпълнение на споразумението от българска страна е ГД „Гранична полиция” на МВР, а от страна на Азербайджан – дирекция „Международни отношения” на Държавната гранична служба.

Одобрени са промени в техническо споразумение по програмата „Европейски флот за въздушен транспорт”

Правителството одобри проект на изменение на Техническото споразумение относно дипломатически разрешения за прелитане и кацане на военнотранспортни самолети през въздушните пространства или на териториите на държавите-участнички в програмата „Европейски флот за въздушен транспорт” и упълномощи министъра на отбраната да подпише документа.

Споразумението предвижда издаване на годишно дипломатическо разрешение и прилагане на хармонизирани процедури, използвайки еднообразен формуляр на Европейския съюз. Разрешението е валидно за всички транспортни мисии, превозващи всички видове товари, с изключение на опасните, несъвместими с разпоредбите на Международната асоциация за въздушен транспорт и Международната организация за гражданска авиация.

Приемането на измененията в Техническото споразумение ще позволи присъединяването към него на други държави-членки на ЕС и на държави по Шенгенското споразумение. Това ще разшири обхвата на приложението му и ще допринесе за задълбочаване на сътрудничеството между участващите държави при разработване и прилагане на по-ефективни и ефикасни механизми и процедури за издаване на дипломатически разрешения с цел съкращаване на сроковете за изпълнение на полетни мисии от военнотранспортната авиация и спестяване на авиационен ресурс.

Одобрен е проектът на меморандум за разбирателство за окомплектоването с личен състав, финансирането и поддръжката на Щаба на Корпуса на НАТО за бързо развръщане в Гърция

Правителството одобри проекта на меморандум за разбирателство за окомплектоването с личен състав, финансирането и поддръжката на Щаба на Корпуса на НАТО за бързо развръщане в Гърция. Страни по него са министерствата на отбраната на Гърция, Албания, България, Франция, Италия, Полша, Румъния, Испания, Великобритания и САЩ, Генералният щаб на Турция, както и Щабът на върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Приемането на новия меморандум, който урежда окомплектоването с личен състав, финансирането и поддръжката на Щаба на Корпуса на НАТО за бързо развръщане в Гърция, се налага от присъединяването на две нови страни – САЩ и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Параметрите на българското участие не се променят.

Одобрени са резултатите от три заседания на Съвета на ЕС

Правителството се запозна с доклади за резултатите от проведени в началото на април в Люксембург и Валета заседания на Съвета на Европейския съюз.

По време на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство министрите от ЕС обсъдиха предложението за регламент за финансовите правила, приложими за общия бюджет на Съюза („Омнибус”), с което ще се направят промени в законодателството в няколко области, включително на Общата селскостопанска политика. Голяма част от делегациите подкрепиха компромисния пакет на Председателството. Европейската комисия информира Съвета за констатациите от доклада й за изпълнението на задължението за екологично насочени площи по схемата за зелени директни плащания.

На неформалното си заседание министрите на заетостта и социалната политика проведоха три пленарни сесии. На тях те обсъдиха стратегиите и практиките за придобиване на нови знания и умения, които спомагат за подобряване на квалификацията на работната сила; преодоляването на неравенството между половете при достъпа и заплащането на пазара на труда в ЕС; действията и политиките на национално ниво, ориентирани към индивидуалните потребности на хората и интеграцията на най-застрашените групи на пазара на труда.

В рамките на неформалното заседание на ЕКОФИН министрите на финансите и управителите на централните банки от ЕС обмениха мнения по темата за необслужваните кредити в европейските банки. Обект на дискусия беше и данъчната сигурност в променяща се среда, както и ролята на европейските институции за повишаване на частните инвестиции в Северна Африка.

Правителството одобри четири разрешения за проучване на подземни богатства

Правителството одобри издаването четири разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства.

„Гекон“ ЕООД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми в площта „Голеш“, разположена на територията на общините Годеч, Драгоман и Своге. Разрешението се предоставя за три години, като дружеството ще вложи минимум 420 000 евро в геологопроучвателните дейности.

За срок от една година проучвания за добив на строителни материали ще осъществяват „Пътища” АД и „Интерпром” ЕООД. Те ще разработват съответно площите „Попова могила“ край с. Поляците, община Дългопол, и „Кладенеца” в землищата на селата Караново и Пирне, община Айтос. В проучвателните дейности дружествата ще вложат минимум 83 000 лв. и 47 150 лв.

Също за една година „Хемус-М“ АД ще проучва скалнооблицовъчни материали в площта „Мариет“, разположена в землищата на с. Горна Кремена и с. Кален, община Мездра. Минималният размер на инвестициите, които ще бъдат направени в проучвателните дейности, е 29 700 лв.

Търсенето и проучването ще се осъществява за сметка на четирите дружества, като те имат задължение да изпълнява изискванията, свързани с опазване на околната среда, защитените със закон територии и обекти, националната сигурност, отбраната на страната и обществения ред.

Одобрен е проектът на споразумение за защита на военна класифицирана информация между България и Дания

Министерският съвет одобри проекта на междуправителствено споразумение на България и Дания за взаимна защита на военна класифицирана информация.

В документа са посочени съответните нива на класификация за сигурност на информацията, принципите за сигурност, както и начините на обмен. Включени са текстове, уреждащи режима на сключване на класифицирани договори, процедурите за извършване на международни посещения, размножаване и превод, както и правилата за действие при нарушаване на мерките за сигурност.

Осигурено е финансирането на проекти, свързани с изпълнението на мерки за присъединяването на България към Шенгенското пространство

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВР в размер на 1 247 973 лв. Средствата са планирани в централния бюджет за изпълнението през 2017 г. на мерки за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Дейностите, които ще бъдат финансирани с отпуснатите средства, са от първостепенно значение за ефективното изпълнение на мероприятията по противодействие на засилен миграционен натиск по границите и целят повишаване на техническата обезпеченост на граничните контролно-пропускателни пунктове. Част от тези дейности са довършителни по започнали през 2016 г. проекти.

Въвеждат се нови европейски норми в Наредбата за етикетиране на аерозолните флакони и изискванията към тях

Правителството одобри промени в Наредбата за етикетиране на аерозолните флакони и изискванията към тях. С измененията в българското законодателство се въвеждат разпоредбите на Директива 2016/2037/ЕС, които всяка държава-членка трябва да въведе и обнародва най-късно до 12 декември 2017 г.

Директивата предоставя допълнителна възможност на производителите да произвеждат или използват за целите на производството на продуктите си иновативни аерозолни флакони с незапалим компонент, които да са с максимално допустимо налягане до 15 bar. По този начин трябва да се подобри ефикасността и ще се осигури възможност за по-голямото приложение на тези флакони. Създава се възможност за увеличаване на дебита и качеството на пулверизиране на продуктите, използващи иновативните аерозолни флакони, което е в полза на потребителите.

Проектът предвижда и адаптиране на разпоредбите на действащата наредба, касаещи етикетирането, към международните и европейските правила и норми. Съответните разпоредби имат за цел повишаване информираността на потребителите, опазване и защита на тяхното здраве и живот.

Постановлението влиза в сила на 12 декември 2017 г., а новите изисквания ще се прилагат от 12 декември 2018 г.

В наредба са регламентирани единните държавни изисквания за придобиване на професионална квалификация „юрист”

Специалността „Право” ще се изучава само в редовна форма на обучение. Това е записано в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право” и професионална квалификация „юрист”, която беше приета днес от Министерския съвет.

В наредбата са залегнали редица мерки за подобряване на юридическата квалификация и професионалната подготовка на бъдещите прависти. Те са предложени от междуведомствена работна група, която изготви анализ на юридическото образование у нас.

Проучването констатира морално остарял модел, неоправдано завишен прием на студенти и липса на адекватна подготовка по „Право на Европейския съюз”. Регламентирането на изучаване на специалността „Право” единствено в редовна форма се налага заради констатираното съществено различие между общото равнище на подготовка на студентите от редовна и от задочна форма на обучение.

Предвидено е също въвеждането на специализирани магистърски програми в специалност „Право” след завършване на основната програма. Мярката е насочена към профилирането и по-тясната специализация на юристите, свързани с основните тенденции на развитие на висшето образование и юридическата професия в Европа.

Ще бъде увеличен и хорариумът на дисциплините „Наказателно процесуално право”, „Данъчно право”, „Международно публично право” и „Право на ЕС”. Дисциплината „Административно право и административен процес” се разделя на три дисциплини – „Административно право (обща част)”, „Административно право (специална част)” и „Административен процес”, с оглед на интензивното изменение и усложнение на обществените отношения в сферата на държавното управление и като последица от това – в административното материално право, както и на приемането през 2006 г. на Административнопроцесуалния кодекс.

В рамките на общата програма на обучение ще се въведе възможност за специализирано обучение по чужд език с юридическа насоченост.

Като основна мярка за преодоляване на проблемите в качеството на юридическото образование ще се въведе изчерпателен единен ред на държавния изпит. Той ще гарантира, че завършването на специалността „Право” е на базата на единни критерии, съответстващи на най-добрите постижения на юридическото образование.

Предвидено е също мнението на студентите да се отчита при изменение на учебните планове и програми.

Одобрени са указания по проекта на 18-месечната програма на Триото председателства

Министерският съвет одобри указания по втория проект на 18-месечната програма на Съвета на Европейския съюз за периода 1 юли 2017 г. – 31 декември 2018 г.

Указанията съдържат позицията на Република България по всички отворени и дискусионни въпроси в проекта на Програма, като предлагат и конкретни текстове за прецизиране на ангажиментите, които се залагат, и на очакваните резултати в рамките на Българското председателство и на Триото като цяло. Те ще послужат при водене на преговори на всички нива и във всички формати с другите две държави от председателското трио – Естония и Австрия, с Генералния секретариат на Съвета на ЕС, Европейската служба за външна дейност и Европейската комисия с цел формулиране на окончателния текст на Програмата.

Очаква се Програмата на Съвета на ЕС за периода 1 юли 2017 г. – 31 декември 2018 г. да бъде одобрена от Съвета по общи въпроси през м. юни 2017 г.

Европейският съвет ще приеме политически насоки за принципите и целите на преговорите по Брекзит

Министерският съвет одобри позициите на България за участие в заседанията на Съвет „Общи въпроси“ (27 април 2017 г.) и на Европейския съвет (29 април 2017 г.), които ще се проведат във формат 27 държави-членки на ЕС. Тяхна основна задача ще бъде разглеждането и приемането на Политическите насоки за водене на преговорите с Обединеното кралство за оттегляне от Европейския съюз. Това е първата стъпка в процеса на преговорите след внасянето на 29 март на формалното уведомление от британското правителство по чл. 50 от Договора за Европейския съюз.

България подкрепя основните елементи на проекта на Политически насоки, а именно – единство на позицията на ЕС и изключване на възможността Обединеното кралство да води отделни преговори с държавите-членки; желание за постигане на „урегулирано“ излизане, което да намали несигурността за гражданите и бизнеса; неделимост на четирите свободи на движение; спазване на принципа „нищо не е договорено, докато не е договорено всичко“, както и фазовия подход, предвиждащ постигане на „достатъчен напредък“ в преговорите по споразумението по чл. 50, преди да се пристъпи към преговори по бъдещата рамка на отношенията между ЕС и Обединеното кралство.

По отношение на придобитите права на гражданите на ЕС, България подкрепя постигането на споразумение, съдържащо недискриминационен и ефективно приложим механизъм за защита на правата на гражданите, който да създаде правна сигурност. Ключови за България са въпросите за защитата на правата на българските граждани в Обединеното кралство, включително в контекста на координацията на системите за социална сигурност и трансграничното здравно обслужване. Друга важна област са възможните директни последици за бюджета на ЕС и съответно рисковете за ограничаване на средствата, получавани от страната ни по линия на Кохезионния, структурните и инвестиционните фондове на ЕС, повишената несигурност в редица сектори на икономиката и опасността от фрагментиране на Единния пазар, възможната асиметрия в митническото третиране и др.

Очакваме Обединеното кралство да изпълни всички свои ангажименти, вкл. по изпълнението на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020, по Изявлението ЕС-Турция по миграцията и други международни ангажименти, поети по време на европейското й членство.

Одобрена беше и позицията на България за участие в неформално заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност (формат научни изследвания), което ще се проведе на 3 май във Валета. Във фокуса на дискусиите са две основни теми: „Европейското средиземноморско сътрудничество в областта на научните изследвания и иновациите“, както и намаляването на разцеплението в иновационното представяне между по-напредналите и изоставащите държави-членки по отношение на иновациите. Малтийското председателство цели чрез обмяна на мнения да бъдат предложени решения как държавите-членки съвместно да намалят иновационните различия.

Правителството прие план за действие по одитния доклад на ЕК за ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“

Министерският съвет прие план за действие по повод констатациите в предварителния одитен доклад на Европейската комисия за Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР). Планът е предложен от Министерството на образованието и науката.

Целта на мерките е да се направят корекции съобразно забележките и коментарите на одиторите. Най-критичните от тях са свързани с искането да бъдат разделени функциите между управляващия орган на ОП НОИР и МОН като конкретен бенефициент по проекти, финансирани от програмата. Планът за действие трябва да доведе до размразяване на плащанията по оперативната програма, след като през февруари Европейската комисия изпрати до българските власти предупредително писмо за замразяване на междинните плащания.

Документът включва промяна на вътрешните правила и процедури в МОН, така че да бъде гарантирано ясно разделение на функциите между Управляващия орган на оперативната програма и МОН като конкретен бенефициент. Това трябва да стане още през май 2017 г.

До юли 2017 г. трябва да бъде направен анализ на изпълнението на действащите проекти в МОН от гледна точка на целесъобразността на планираните дейности и разходи. Той трябва да включи и анализ на вариантите тези дейности да бъдат изпълнени чрез директен подбор или пряко договаряне с други кандидати извън МОН. Ще бъде извършен и преглед на издадените заповеди за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ при бенефициент МОН, също до края на юли 2017 г.

В същия срок трябва да се промени структурата на Управляващия орган, като се обособи самостоятелен отдел „Оценка и договаряне“, за да бъде подобрен процесът на оценяване на проектни предложения. Ще бъде изключена възможността за признаване на разходи, при които не са спазени изискванията за задължително използване на опростени форми на отчитане.

Предвидена е и промяна в устройствения правилник на МОН, с която за всички дирекции, с изключен

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България