Вижте СНИМКИ и ВИДЕО от акцията на ГДБОП и Спецпрокуратурата срещу БАБХ-Бургас

Снимки: МВР

Петимата служители бяха задържани вчера в Бургас, Несебър и Поморие при съвместни действия по разследването на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Сред тях е и директорът на дирекцията, на когото е повдигнато обвинение като ръководител на групата.

Петимата са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2016 г. В качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област и са спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция.

Документирани са редица случаи на неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти в Бургас, комплекса Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен.

Между 400 и 900 лева получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвяне на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“. На търговците бил посочван конкретен човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от ОДБХ им били издавани писмени предписания, като при неизпълнение следвали санкции. За да избегнат глобите, собствениците на търговски обекти били принудени да приемат изготвянето на нова „Система за самоконтрол“ от посочения от групата.

При извършените претърсвания в жилищата на задържаните и в 4 служебни помещения са намерени и иззети пари в различни валути с равностойност около 25 000 лева (левове, евро и долари), документи, записки, мобилни телефони, компютри и други доказателства за престъпната дейност.

На ръководителя на групата е определена парична гаранция от 150 000 лева. Парични гаранции от по 75 000 лева са наложени останалите участници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право