Виктор Лучиянов, общински съветник от Балчик, пред „Труд“: “Зелените” срещу пари чертаха границите на “Натура 2000”

Болата се превръща в бунище, откакто стана резерват

Нашият гост

Виктор Лучиянов е на 43 г. Завършил е финанси в Икономическия университет във Варна. Занимава се с дребен бизнес в туризма, известен е като страстен любител риболовец. От 2011 до 2015 г. е бил председател на общинския съвет в Балчик, сега е общински съветник от „Силен Балчик“ - местна коалиция, на която е създател и председател.

Дни след окървавения протест на добруджанци срещу тоталната забрана да обработват земите си и часове преди началото на преговорите им с властта, Върховната административна прокуратура започна проверка по заповедта на МОСВ от 21 юли, която се базира на карти, правени преди години „на око“ от представители на няколко неправителствени организации. Какви парадокси има в картите, ще спре ли „зеленият“ рекет в България и ще опазят ли поминъка си добруджанци? За това разговаряме с Виктор Лучиянов, общински съветник от Балчик, запален риболовец и едно от лицата на протеста, организиран от Гражданска инициатива „Да спасим крайморска Добруджа“.

- Г-н Лучиянов, на неделната среща във Варна с премиера и с министъра на околната среда първи подадохте репликата: „Яйцата на грабливите птици се люпят при вас“, която Бойко Борисов след това повтори няколко пъти. Какво и кого имахте предвид?

- Явно съм направил точно попадение, след като премиерът е използвал думите ми. Имах предвид някои зелени неправителствени организации, които преди 12 г. срещу пари са чертали картите по „Натура 2000“ така, че не са защитили интереса на България. Скоро научих, че само у нас тези карти са правени без участие на държавни експерти и специалисти от научни институти, без срещи с хората на терен. Защо се е случило така, не знам, но явно това е сърцевината на проблема. А след това 12 г. никой не се е заел да го разреши. Затова се обърнах към премиера и министъра на околната среда и водите с това изречение. Искат, не искат, на тях се пада да решат болния въпрос, който не търпи отлагане. Не е лесно, тъй като решението трябва да е такова, че България да не плаща рекордни санкции от джоба на всички данъкоплатци, но и правата на засегнатите да не бъдат погазвани.

- Гражданската инициатива постави ултиматум, че няма да дискутира Интегрирания план за управление на „Комплекс Калиакра“ с вече компрометираните му автори и експерти от ИБЕИ-БАН, СУ, зелени НПО, БДЗП. Посочени са и конкретни имена, с които добруджанци не искат да седнат на масата за преговори във вторник в столицата. Има ли риск от провал на крехкия мир?

- Безумие да преговаряме с хората, които ни вкараха в тази каша. Ясно е, че те ще отстояват тези граници и територии, описани незнайно как, за които са получили средства. Затова е нормално да излязат и други, неопетнени зелени организации заедно с МОСВ да дадат реални оценки. Тези бъдещи партньори трябва да поемат отговорност и като единомишленици с правителството и народа да бранят интересите на България в Брюксел, за да се отървем с минимални щети за неспазени ангажименти по „Натура 2000“. В нея са заложени много бомби със закъснител и ако сега не се реши кардинално проблемът, утре ще има протести в Поморие, в Несебър, в Приморско, в Пирин, в Родопите..., в цяла България. Призовавам отговорните за редица безобразия „зелени“ да направят крачка назад и да дадат път на некомпрометирани организации, които да направят реална ревизия на „Натура 2000“. Балансът природа-човек-стопанска дейност трябва да бъде намерен.

- Говорите за революция, няма как тези организации сами да дадат кокала, който ги храни толкова години...

- За това си има прокуратура, тя вече е сезирана и реагира светкавично. При всички случаи това ще тушира напрежението. Нека оставим прокуратурата да си свърши работата. Нека разследва зависимостите между еколози, експерти, МОСВ през годините и преди 2007 г. Надявам се накрая обществото да разбере кои са виновните и те да си понесат отговорността. Защото само в България има толкова изострени отношения между еколозите и бизнеса. Кажете ми един сектор, в който да няма конфликт - в енергетиката ли, в туризма ли, в земеделието, строителството, навсякъде. Това е ясен индикатор, че има нещо порочно в схемата за участие на тези организации в една толкова отговорна мисия като определянето на защитени зони и резервати. Партньори на властта в тази задача трябва да бъдат организации с репутация и неопетнено име, а не хора, които определят територии „на око“. Освен че ощетяват хиляди хора, те създават и парадокси.

- Дайте пример за такъв парадокс.

- Летището в Балчик. Голяма част от него и казармите наоколо са посочени като хабитат на птици. Звучи като виц, но е истина, всеки може да види този парадокс в картата. Аз я видях при главния архитект на Балчик и останах втрещен. На това летище само преди десетина дни прелитаха военни самолети на учение.

- Някой даде ли ви отговор как се е получила тази фрапантна грешка?

- Кой да отговори? Министър Нено Димов твърди, че това не е негова отговорност и е така. Но негова задача е веднага да извади летището от т.нар. хабитати, защото е немислимо там и в околната санитарна зона да има местообитания на птици. Никак няма да е хубаво, ако утре дойде проверка от ЕК и експертите видят, че описаният в картата хабитат всъщност е летище. Помня като дете, че войниците хвърляха пиратки край оградата, за да разгонват птиците - за да предпазят живота им и живота на летците.

- След протестите в Каварна и Балчик се появиха мнения, че грешка в съобщението за заповедта на МОСВ от 21 юли е подвела добруджанци и всъщност реално засегнатите от тоталната забрана за човешка дейност площи, в които са т.нар. понто-сарматски степи, са много малко. Показаха ли ви от МОСВ реалните граници на забранените зони?

- Не. Към заповедта има само едни джипиес координати, от които не става ясно кои точно терени попадат в района на понто-сарматските степи. Добруджанци ги наричат по-естествено - кайряци или гингирлици. Там никой няма да сее нищо, дори и да го молят. Това са камънаци с треви, върху тях нищо не вирее. Но понеже няма ясна карта на кайряците, много хора останаха с впечатлението, че тоталната забрана ще важи за всички територии в „Натура 2000“ в крайморска Добруджа. И МОСВ с нищо не разсея опасенията им, напротив. Експертите дойдоха да правят обществено обсъждане с полиция. В Каварна влязоха през покрива на кметството, а в Балчик жандармерията бе насъскана да атакува протестиращите. Какво да си помислят хората при такова поведение? То е ненормално, затова се наложи премиерът да гаси пожара. Но и на неделната ни среща министър Нено Димов още нямаше карта с описание на кайряците.

- Значи все още не е ясно колко души ще са реално засегнати от тоталната забрана?

- Точно така. Имам известна информация само за Балчик, а това е най-малко засегнатата от трите общини. Там около 1-2% от парцелите са проблемни, без да говорим за рибарите.

- Имат ли те основание да негодуват, след като в заповедта се описва само, че се забранява тралирането?

- Аз съм любител рибар и съм най-големият противник на всички, които ловят риба в размножителния период или с неразрешени средства. Но има хора, които си вадят хляба с тази дейност. Пак говорим за това, че излиза една заповед, но няма никакви предварителни детайлни разяснения по нея. Експерти от МОСВ трябва да ги направят и ако има проблем, да го решат, но заедно с рибарите, а не въпреки тях.

- Оптимист ли сте, че ще има справедлив финал за хората в кайморска Добруджа?

- Самият аз няма да участвам в преговорите. Нямам място там, не съм еколог, не разбирам материята. С протеста ние просто показахме болестта, а сега специалистите и властта трябва да бъдат така добри да намерят лекарите и лекарствата, за да не се съсипят хората. Смятам, че ще се намери някакво компромисно решение, но не съм безрезервен оптимист, че ще е най-справедливото.

- Защо отказвате да участвате в преговорите? Нали точно това иска гражданската инициатива - проблемът да се реши с участието на добруджанци?

- Да, но те трябва да участват, когато започне процес по ревизия и ново картографиране. Не може да се вмени на добруджанци отговорността да решат затлачения проблем, защото не те управляват държавата.

- А споделяте ли мнението на мнозина ваши съграждани, които в социалните мрежи коментираха, че властта е жертвала обикновените стопани в крайморска Добруджа, за да спаси неколцина едри инвеститори?

- Мисля, че първият въпрос след споразумението на МОСВ с Брюксел, е кой вкара България в този съдебен процес. И какъв човек трябва да си, за да съдиш собствената си държава?! Личното ми мнение е, че голф игрищата съживиха икономиката на Северна Добруджа и откакто ги има, поминъкът на хората стана по-стабилен. В тези игрища и зелените площи са много повече, отколкото на други места в региона. За ползата и вредата от перките върху птиците нека се произнесат специалистите. Аз не съм такъв, но като редови българин не съм убеден, че един ТЕЦ, който бълва отрови във въздуха, е по-полезен от ветрогенераторите.

- Има ли политика в протестите в крайморска Добруджа, както намекна в телевизионно интервю вицепремиерът Валери Симеонов?

- Не знам какво е имал предвид, чух, че спомена и общински съветници. Аз съм такъв, но съм от Местна коалиция „Силен Балчик“, която стои еднакво далеч от ГЕРБ, БСП и всички останали парламентарно представени партии. Аз и мои колеги направихме така, че протестът да не придобие политически характер.

- А самият вие кога се включихте в ГИ „Да спасим крайморска Добруджа“?

- Включих се след събрание в Българево няколко дни преди протеста. Там разбрах за заповедта на МОСВ от 21 юли и че тя ощетява хората от Балчик, Шабла и Каварна. Лично аз не съм засегнат, но като общински съветник не мога да бъда безучастен.

- Колкото и да са ощетените стопани, за тях ще трябва да има някакви компенсации. Какви трябва да са те, за да са справедливи?

- Засегнатите трябва да бъдат компенсирани - или чрез предоставяне на равностойни имоти, или с пари. Но не и по 26 лв./дка. Това е смешна сума! Не може за броене на разни защитени животни да се дават огромни пари, а на хората да се броят жълти стотинки. Те трябва да бъдат обезщетени по пазарните цени, които в момента са 2500-3000 лв./ дка. Не считам, че това ще е проблем за държавата, при положение, че сме заплашени от далеч по-жестоки евросанкции. А и земите ще си останат нейни и тя ще преценява за какво да ги ползва - за степи, кайряци или за нещо друго.

- Едно от исканията, които ГИ „Да спасим крайморска Добруджа“ отправя е заливът Болата да се върне на Българево, както настояват местните хора и кметът на селото. Смятате ли, че е възможно местната власт да се разпорежда в резерват?

- Справедливостта изисква Болата да е на Българево. Това е селото с най-голямата брегова ивица, но то има един единствен плаж в залива Болата. И като резерват не пречи гостите на Българево и цяла Северна Добруджа да го ползват. Има различни начини за балансирано използване на плажа и природата там и това е една от най-важните задачи, които МОСВ и МС трябва да решат и то бързо. Защото, ако в момента отидете на този плаж, ще заварите ужасна картина. 500 души дневно го посещават, а няма дори една тоалетна. След като МОСВ обяви Болата за резерват и единственото заведение на пясъка бе сринато, природата в района буквално се унищожава. Районът се превръща в бунище. Трупат се боклуци, а хората удовлетворяват естествените си нужди в храстите на това иначе прекрасно място. Ето това е безумие! Ако плажът не може да се даде на концесия, поне МОСВ да направи някакъв информационен център с тоалетни, кафене и зала, където да бъде изложена информация и снимки от залива и местността.

- Сред феновете на риболова сте популярен като рекордьор, който наскоро удари джакпота със 70-килограмов групер, уловен край бреговете на Халкидики. Това ли е най-големият ви трофей?

- Хващал съм и по-големи риби, но тази бе рекордна за вида си. На тази известност се радвам, въпреки че се намериха хора, които да ме атакуват, че не съм върнал трофея обратно в морето. Правил съм го стотици пъти, но когато рибата излиза от огромна дълбочина до повърхността, горе тя вече е загинала. Това трябва да научат критиците. Иначе самият аз съм екорибар, ловя само с въдица и използвам почти всяка свободна минута за хобито си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта