Виктор Орбан: Вярвахме в обединението на Европа и то се случи

Унгарският премиер заяви вчера, че дори във времената, когато континентът е бил разделен, „ние знаехме, че винаги е имало една Европа“. Изказването на Виктор Орбан бе по време на икуменическа служба по повод 30-тата годишнина от Паневропейския пикник, ключово събитие при падането на комунизма през 1989 година, пише електронното издание Hungary Today. „Ние вярвахме в това (обединението на Европа) и то се случи. Обедини се отново заради нашата вяра“, заяви унгарският лидер на службата, проведена в западния град Сопрон, където присъства и германският канцлер Ангела Меркел, както и външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Унгарският премиер отбеляза, че „ако продължим да вярваме в това“, единството на Изтока и Запада ще бъде запазено, а Европа ще остане проспериращ дом за европейците.

Орбан каза, че Сопрон има „специално място в сърцата на унгарците“, тъй като градът е останал в Унгария чрез референдум, когато страната губи големи територии след Първата световна война. Хората от Сопрон, и нашите източногермански приятели, пробиха оградата, отделяща Унгария от свободния свят преди тридесет години, каза той.

Унгария винаги е подкрепяла обединението на Германия като стъпало за двете страни към НАТО и ЕС, категоричен бе унгарският премиер.

Орбан посочи, че присъствието на Меркел е голяма чест и уточни, че унгарците уважават силно канцлера, която оглавява най-голямата и най-силната европейска страна от 14 години. Унгарският премиер отбеляза още, че Меркел е работила за осигуряване на сътрудничество между европейските нации и обединението на Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа