Виктор Орбан: Кризата с миграцията може да доведе до разпада на ЕС

Снимка: Архив

Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че имиграционната криза може да доведе до разпада на Европейския съюз. Това става ясно от новата книга на френския политик Филип дьо Вилие, цитирана от "Ню Йорк Таймс" и от официалния сайт на правителството в Будапеща.

"Ако ни оставят сами да взимаме решения и не ни натрапват ислямизацията ще продължим да живеем в ЕС като свободни нации", е цитиран в книгата Орбан. "Ако обаче ни накарат да приемем пакта на ООН на миграцията или Европейската комисия се опита да ни натрапи политиката на Запада, то разпада на Евопейския съюз може да стане реалност", добавя Орбан.

Сайтът на унгарското правителство цитира и интервю на министър-председателя за германския вестник "Велт ам Зонтаг", в което той казва, че "влошаването на отношенията между Унгария и Германия е породено от миграционната политика". Той добавя, че страната му има право на самозащита и че философията на Будапеща, относно бежанците, е напълно различна от тази на Берлин.

Орбан коментира и възможността партията му Фидес да бъде изключена от Еевропейската нардона партия (ЕНП), заради неговата кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и милиардера Джордж Сорос. Според унгарския премиер "Сорос е силно свързан с европейската политика. Всички знаят, че Юнкер е негов съюзник, както и Франс Тимерманс (заместник-председателят на ЕК). Ако Фидес не съществуваше щяха да намерят друга партия, която да нападат".

Орбан също така заподозря, че Тимерманс, който е кандидатът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за следващия председател на ЕК, стои зад кампания срещу Фидес, а целта му е да отслаби ЕНП преди евроизборите, които ще се проведат през май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа