Виктор Орбан обяви победа

Унгарският министър-председател Виктор Орабан заяви, че преминалият в неделя референдум е огромна победа, с която ще инициира промени в конституцията. Той обеща и в бъдеще да се бори с Брюксел. По време на провелата се пресконференция той нито веднъж не спомена, че референдумът е невалиден, пише Népszabadság.

„Това е голям успех за нас,“, заяви Орбан.

Той не спомена нито веднъж, че референдумът е невалиден поради недостатъчна избирателна активност, но посочи, че в неделя повече хора са гласували отколкото на референдума за присъединяването към ЕС през 2013 и че избирателната активност на него е била далеч по-висока от тази на последните избори за Европейски парламент.

„Смятам да отхвърля предложението за разпределението на мигрантите в Унгария“, заяви Орбан. Според него „ни очакват дълги и трудни битки“.

Той посочи, че ще внесе в парламента предложение за промяна в конституцията на страната. Според министър-председателя, ако при референдум в дадена страна членка на ЕС повече от 90% от далите гласа си не са съгласни с предложението, остава под въпрос това какво може да направи Брюксел, за да ги принуди на обратното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа